22
Mayıs
2024
Çarşamba
BANDIRMA - BALIKESİR

Tavuklara buzlu serinleme

Türkiye'yi etkisi altına alan Afrika sıcakları tavukları da bunalttı. Balıkesir'in Bandırma ilçesindeki tavukhanelerde sıcaktan bunalan tavuklar buzlu su ve klimalarla serinletiliyor.

Türkiye'nin en önemli tavuk üretim merkezlerinden olan Bandırma'ya bağlı Edincik beldesindeki üreticiler tavukları sıcaktan korumak için ilginç yollar buluyor. Bölgenin entegre piliç üreticilerinden Bozlar Piliç'in tavukhaneleri sıcaklara karşı kireçle boyanırken, tavukların içme sularına her gün tonlarca buz atılıyor. Aşırı sıcakların tavukları olumsuz etkilediğini ve yeterli klima sistemi olmayan tavukhanelerde ölümlere sebep olduğunu belirten Bozlar Piliç Canlı Üretim Müdürü Veteriner Nevzat Aktaş, aşırı sıcaklara karşı tesislerinde her türlü tedbiri aldıklarını kaydetti.

Tavukların serinlemesi için klimaların yanı sıra sularına tonlarca buz attıklarını da ifade eden Aktaş, "Afrika sıcakları bölgemizi ve entegre tesislerimizi etkilemeye başladı. Biz de tedbir olarak klima ve havalandırma sistemlerini devreye soktuk. Bu sistemlere ilave olarak tavukların içme sularına devamlı buz koyuyoruz. Her gün tonlarca buzu hayvanların serinlemesi amacıyla içme sularına katıyoruz. Yemlere C vitamini takviyesi yaptık. Tavukhanelerin duvarlarını ve çatısını badana yaparak beyaza boyadık. Ayrıca klima sistemin yeterli olmadığı tavukhanelerimizdeki tavukları geceleri klima sistemi olan tesislere taşıyoruz. Bölgemizde bu tedbirleri alamayan tesislerde büyük miktarlarda ölümler oldu. Biz de aldığımız tedbirlerle mevcut krizi aşmaya çalışıyoruz" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2007 Çarşamba 15:42:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?