19
Mayıs
2024
Pazar
BANDIRMA - BALIKESİR

Termik santral gündemi

Bandırma Belediye Meclisi'nin Temmuz ayı toplantısında ilçeye kurulması gündemde olan termik santralle ilgili konular görüşüldü.

Belediye Meclis Toplantı'nda termik santral konusunun gündem dışı görüşülmesinde söz alan Belediye Başkanı Sedat Pekel, istihdam sağlayacak, bölge ve yurt ekonomisine katkı sağlayacak her türlü yatırımın yanında olduklarını belirterek, ancak yapılacak yatırımların çevre ve insan sağlığını ön planda tutması gerektiğini söyledi. Termik santralle ilgili Kent Konseyi, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlara görevler düştüğünü ifade eden Pekel, "Geçmiş yıllarda Bandırma'ya çimento fabrikası ve Sahil Yenice'de fosfat tesisi kurulması gündemdeydi. Ancak sivil toplum örgütleri, Kent Konseyi üyeleri, siyasi partiler bu konuda görüşlerini ortaya koydular.

Çimentoyla ilgili karar alınamadığı için rafa kaldırıldı, fosfat tesiside gelen tepkiler üzerine iptal edildi. Termik santralin kurulması için söz edilen yaklaşık 300 hektarlık olan alanın 175 hektarı Bandırma sınırları içinde. İthal kömürün kullanılacağı 137 megavat gücünde bir santral kurulması gündemde. Bu konunun yasal zemine oturtulması için bize yazı geldi. Biz birkaç nokta itibariyle öncelikle bu alanın bizim sınırlarımız içinde kalan alanın halen mera vasfında olduğu ve mera vasfının kalkmadığı sürece bu alana hizmet edemeyeceğini söyledik. Yerleşim alanlarına çok yakın olduğunu söyledik. 1/25 binlik çevre planında bu taleple örtüşmediğini söyledik. Sonra tekrar gelen yazıda bu konunun İl Özel İdaresi tarafından yapılacağı belirtildi.

Konunun çok hızlı bir şekilde geliştirildiği ve amacına uygun bir şekilde kullanılmasına dair çalışmalar var. 1/25 binlik plan değişiklik talebinin takibini yapıyor. Biz ilgili bakanlıklara duyurduk. Çevre bilincinin yerleşmesi gelişmesi ve halkın talepleri konusunda ortak bir çabanın olması gerekiyor. Çevreye zarar vermeyecek, istihdamı arttıracak, bölge ve yurt ekonomisine katkı sağlayacaksa biz hep varız dedik. Onun dışında bu kriterlerde önceden önlem alarak halkı ve çevre sağlığını ön planda tutan kuruluşların önünü açmak konusunda sonuna kadar yardımcı olacağız. Yasal yazışmaların yapılması bizim asli görevimiz. Kent Konseyi başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları, halka ve basına ciddi görevler düşüyor. Halkın beklentilerine yanıt verecek yatırımların böglemizde çoğalması için hepimizin üzerine düşeni yapacağımıza inanıyoruz" dedi.
AK Parti grubundan meclis üyesi Cemil Karabıyık ise, parti olarak termik santralin Bandırma'ya uğratacağı zararların tespit edilmesi için komisyon kurulmasını talep ettiklerini söyledi.

MHP Grup Sözcüsü Adnan Tuksal'da termik santral konusunda geniş tabanlı bir platform kurulması gerektiğini belirterek, "İlçemizde kömür bazlı bir termik santral kurulması için izin alındığı duyumunu aldık. Daha önce 600 megavat gücünde kurulması gereken tesisin 137 megavata düşürerek üretim izni alındı. Kamu açısından zararı yararından çok daha fazla olduğunu tespit ettik. İnsan sağlığından daha önemli birşey yok. İlçe teşkilatı olarak demokratik bir platform tespit edilmesi kararı aldık. Belediye meclisi bu konunun takipçisi olmalıdır. Kent Konseyi önderliğinde bu komisyonu kurup gündeme getirilmesi ve takipçisi olunması lazım. Sahil Yenice projesinden çed raporu alınamadığı ve çimento fabrikası için toplumsal tepkiden geri adım atılmıştı. Biz gereken tepkiyi verirsek geri adım atılmaması mümkün değil" dedi.

Mecliste ayrıca Bandırma'da içkili yer bölgesinin tespit edilmesine ilişkin komisyon raporu da görüşüldü. Konuyla ilgili söz alan Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Mirza, komisyonun hazırladığı ilk raporla ilgili Kaymakamlık'ın isteği üzerine tekrar yerlerin tespit edildiğini ve Kaymakamlık ile Emniyet'ten alınan görüşler doğrultusunda Levent ve Ayyıldız mahalleleri, Erdek Yolu ve Erdek Caddesi ile Hamit Kaplan Caddesi'nin uygun olmadığı gerekçesiyle içkili yer bölgesi olmaktan çıkartıldığını belirtti.
Belediye Meclisi'nde ayrıca 24 madde görüşülüp oylanarak kabul edilirken bazı maddeler ise çeşitli komisyonlara havale edildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2009 Cuma 18:20:01
Güncelleme :3 Temmuz 2009 Cuma 18:20:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?