18
Mayıs
2024
Cumartesi
BANDIRMA - BALIKESİR

Tüzmen'den Bandırma çıkarması

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, yılın ilk ayında ihracat oranlarının yüzde 26.7 arttığını, hedeflerinin 100 milyar doları yakalamak olduğunu söyledi. Tüzmen, Bandırma Ticaret Odası’nın konuğu oldu.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Balıkesir’e gelen Bakan Tüzmen, 2005 yılına ihracatta çok iyi giriş yapıldığını ve 1 Ocak-5 Şubat 2005 tarihleri arasındaki dönemde ihracat oranının geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 26.7 arttığını açıkladı. İhracat hedeflerinin yıllık 100 milyar dolar olduğunu ifade eden Tüzmen, "Daha önce 30 milyar, 60 milyar dolarlık rakamlar hayal deniliyordu, ama gerçekleşti. Bu hedefi koyduysak, mutlaka gerçek olacak. Karamsarlık yok" dedi.

Tüzmen, beyaz et sektörünün yakında AB ülkelerine ihracat yapacağını belirterek, tavukçuluk sektörünün bugüne kadar ihmal edilen Rusya’ya da ihracata başlayabileceği müjdesini verdi. Putin’in Türkiye’yi ziyareti sırasında Rus yetkililerle görüşme yaptıklarını söyleyen Tüzmen, "Zamanında AB ülkeleriyle de hijyen sıkıntısını yaşıyorduk. Geldiler burada yerinde incelediler, hijyen sorunu olmadığını görüp bugün 5 firmamıza ihracat ön izni verdiler. Aynı şeyi Rus yetkililere de söyledik. Yakında Bandırma’ya gelip üretim yerlerinde incelemelerde bulunacaklar. Yıllık 2 milyar dolarlık bir pazar yanıbaşımızda duruyor. Bandırma’nın büyük ölçüde Rusya’ya ihracata çalışması lazım" diye konuştu.

Bandırma Ticaret Odası Başkanı Osman Kocaman’ın Bandırma gümrüğünün otomasyon sistemine geçmediğini hatırlatması üzerine Tüzmen, "Türkiye’deki limanların yüzde 99.5’inin otomasyona geçtiğini, çok yakında Bandırma’daki sıkıntının da sona ereceğini kaydetti. Bandırmalı beyaz et sektörü temsilcileri beyaz et ihracatında devletten destek isterken, Tüzmen, devletin maddi imkanları dahilinde bu desteklerin gerçekleşeceğini belirtti.

Toplantıya Balıkesir milletvekilleri İsmail Özgün ve Turhan Çömez, Balıkesir Valisi Atıl Üzelgün, Bandırma Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Levent Coşkun ile çok sayıda protokol mensubu ve işadamı katıldı. Bakan Tüzmen ve beraberindekiler daha sonra karayoluyla Balıkesir’e hareket etti.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2005 Perşembe 15:45:55
Güncelleme :18 Mart 2005 Cuma 11:58:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?