14
Haziran
2024
Cuma
YAŞAM

Gelin at üstünde kaldı

Balıkesir'in Burhaniye İlçesi'ne bağlı Yaylacık Köyü'nde, düğünlerde gelinler asırlardır ata bindirilerek erkek evine götürülüyor.

Burhaniye'ye 13 kilometre uzaklıktaki 55 hane ve 279 nüfuslu Yaylacık'ta gelini ata bindirme geleneği devam ederken, bu kez ata binen Hayriye Kuş, köy gençleri yüzünden saatlerce at üzerinde bekledi.

19 yaşındaki Eşref Kuş ile 18 yaşındaki Hayriye Kuş'un düğününde ilginç görüntüler yaşandı. 3 gelin alıcı eşliğinde ata bindirilen Hayriye Kuş, 50 metrelik yolu, alkollü gençlerin engellemesi sonucu bir saatte gidebildi.

Saatler sonra damadın evine ulaşabilen gelin için bir keçi kesildi. Ayrıca adet gereği, takılar geline takılacağı yerde damada takıldı.

Köy gençlerinin gelinin önünü kesmelerinin gelenek olduğunu belirten damadın dedesi Halil Kuş (56), "Köyümüzde gelinler yüzyıllardır hep atla gezdiriliyor. Günümüzde her yerde gelin otomobille alınıyor. Ancak bizim köyümüzde otomobilin gedeceği yol yok.

Bunun için gelini ata bindiriyoruz. Düğün sahibi de gençler için bol miktarda bira satın alıyor. Köy gençleri bira için bazen yolu uzunca bir süre kapatıyor" dedi.

.
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2005 Salı 16:48:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?