7
Mayıs
2024
Salı
BURHANİYE - BALIKESİR

Celal Toruman

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Balıkesir’in Burhaniye İlçesi’nde emekli müteahhit Cemal Toruman (66) tarafından yaptırılan Cemal Toruman Anadolu Lisesi’nin açılış törenine katıldı.

Çelik yaptığı konuşmada, okulun açılışını şenlik ve düğüne benzeterek, burada olmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Çelik, Cemal Toruman’a duyarlılığından dolayı teşekkür ederek, mal varlığı olanlara yatırım için çağrıda bulundu. Çelik, "Türkiye’de 70 milyon nüfusun yüzde 45-50’si genç. Eğer bu nüfus karnı tok, üstü pek, eğitimi iyi olursa yararlı olur. Kalabalık nüfus, sevgi ve bilgiyle donatılmadığı takdirde başa bela olur, bu da çekirdek afeti anlamına gelir" dedi.

AB ’nin Türkiye’ye üyelik konusunda nazlı davranmasının nedeninin ’kalabalık nüfus’ olduğunu söyleyen Çelik, "Avrupalılar kalabalık nüfusumuzdan dolayı bize çekingen gözle bakıyor. Nasıl kalabalık aileye kız veren aile nazlanılıyorsa aynı durum söz konusu" diyerek benzetme yaptı.
Konuşmasında zenginlere de seslenen Çelik, "Kefenin cebi yok. İsimler ya mezar taşına yazılır ya da bu tür ilim irfan yurduna. Burada okuyanlar ve aileleri gördükçe rahmet okur. Para, pul, mevki, mülk sahibi olanlar önemli insanlardır. Önemli kategorisinde olmak önemli değil. Değerli insan olmak gerekir; ama bunlar elden gidince önemini yitirir. ’Ben tok olayım başkası açlıktan ölsün’ diyenler değerli insan olamaz. Değerli insan yatırım yapan, ilime bilime destek olandır. Hayırsever Cemal Toruman’ın davranışının herkese örnek olmasını istiyorum. Erzincanlı olmasına karşın yaşadığı, suyunu içtiği yere okul yaptırıyor" şeklinde konuştu
Bakan Çelik, Anadolu Liselerinde okutulan hazırlık İngilizce kitaplarının da bugüne kadar ithal olarak getirilip pahalı bir şekilde satıldığına değindiği konuşmasında, " Biz Türkiye Cumhuriyet tarihinde bir ilki gerçekleştirdik. Bakanlık nezdinde kitap firmaları ile görüşerek öğretmen, çalışma ve burs olmak üzere 3 ayrı setten oluşan 5 renkli kuşe kitap bastırdık ve 240 bin seti okullara dağıttık. İthal kitaplar 10 yılda 1 milyar dolara mal oldu. Kişi başına 450 milyon liraya alınan kitapları biz 13 milyon liraya verdik" dedi. Çelik, tüm okulların internet ağına geçirileceğini ve bilgi ağının alt yapısını oluşturduklarını da sözlerine ekledi.

Öte yandan Bakan Çelik’in öğrencilerle tek tek el çarparak selamlaşması dikkat çekti.
Çelik, Cemal Toruman’a tören sırasında bir de plaket verdi. Okulu gezen Çelik, daha sonra lisenin yanında bulunan Hacı Fevzi Köylü İmam Hatip Lisesi’ni de ziyaret ederek Bulgar öğrencilerle bir süre sohbet etti. Çelik ayrıca ilköğretim 8. sınıf öğrencisi özürlü Emre Yerlikaya ile de sohbet ederek sorunlarını dinledi ve kendisine destek sözü verdi. Çelik daha sonra Edremit İlçesi’nde yeni yapılan Özel Özcan Lisesi’nin açılış törenine katıldı. Çelik son olarak Edremit Anadolu Lisesi’ni ziyaret ederek düzenlenen iftar yemeğine katıldı.

Programlara, AK Parti Balıkesir Milletvekilleri Turan Çömez, Edip Uğur, Ali Aydınlıoğu, CHP Milletvekili A. Kemal Deveciler, Vali Atıl Üzelgün, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Necdet Hacıoğlu, kaymakamlar,belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar