30
Nisan
2024
Salı
DURSUNBEY - BALIKESİR
Belediye Sayfaları
Nufus
1.118.313
Yüz Ölçümü
14.456
İlçe Sayısı
19
Vali
Nufus
46.938
Yüz Ölçümü
1.906
Belediye Sayısı
102
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Dursunbey Genel Bilgi

Dursunbey Genel Görünüm

Balıkesir'in Ege Bölgesi sınırları içerisinde olan Dursunbey'in batı ve kuzeybatısında Kepsut, batı ve güneybatısında Bigadiç, güneyinde Sındırgı, doğu ve güneydoğusunda Kütahya, kuzey ve kuzeydoğusunda da Bursa bulunmaktadır. Dursunbey dağlık ve çok engebeli bir araziye sahiptir. İlçenin güney kesimini engebelendiren 1665 m. yüksekliğindeki Alaçam Dağı karaçam ormanlarıyla kaplıdır. İlçe toprakları Kirmasti suyu ile sulanır. Dağlar arasındaki küçük düzlükler bulunmaktadır.

Deniz seviyesinden yüksekliği 630 m., yüzölçümü 1.906 km2'dir. 2000 Yılı genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu ise 44.560 kişidir.

İlçenin ekonomisi, toprak yapısı nedeni ile tarımsal ürünler gelişmediğinden hayvancılık ve ormancılığa dayanmaktadır. Bitkisel tahıl üretimi daha çok yerel tüketime dönüktür. İlçede kereste üreten bıçkı atölyeleri ve bir de kereste fabrikası bulunmaktadır. Ayrıca İlçe’de en çok arpa,buğday ve tahıl çeşitleri yetiştirilmekte olup,meyvecilik açısından da elma,şeftali ve vişne üreticiliği ön plandadır.

Söğütözü'nde zengin Kömür yatakları ile Güğü Köyü civarında da kıymetli taş işlemeciliğinde kullanılan Ametist madeni yatakları bulunmakta ve ilçe ekonomisine katkı sağlamaktadır.

Alaçam Ormanları

Dursunbey'in tarihi ile ilgili kesin bilgi bulunmamaktadır. Roma Uygarlığı döneminde Dursunbey civarına Abriettene adı verilmiştir. Abriettene bölgesinde merkez olan Dursunbey’in ismi de Hadrianeia idi. Hadrianeia (Dursunbey) Romalılar döneminde önemli para basım yerlerinden biri idi. Roma İmparatorları döneminde başta Hadrian, Antonius, Pivs, Faustina, Marcus Aurelius, gibi önemli imparator ve komutanlar isimlerini ve resimlerini taşıyan bakır ve gümüş sikkeler bastırmışlardır. Dursunbey yöresine verilen "Hadrianeia" ismi de büyük olasılıkla onun şerefine kurulan bir şehir olduğunu göstermektedir. Hadrianeia şehrinin Milattan sonra 131-132 yıllarında kurulduğu tahmin edilmektedir.

Eski adı Balat olan bu yöre, Orhan Gazi döneminde Osmanlı topraklarına katılmıştır. O dönemde buraya komutan olarak atanan Emir Dursun'dan ötürü Dursun Bey ismiyle tanınmıştır.Osmanlı arşiv ve belgelerine göre şehir Oğuzlar’ın Üçok Soyundan, Kayı Boyundan olan Balat Türkmenleri tarafından kurulmuştur. Balıkesir Mutasarrıflığına bağlı bir bucak merkezi olan Dursunbey, 1918'de ilçe yapılmıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında Yunan işgaline uğramış ve 3 Eylül 1922'de de bu işgalden kurtulmuştur.

Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 23 Nisan 2009 Perşembe 16:22:04

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR