30
Nisan
2024
Salı
HAVRAN - BALIKESİR

Seyit Gazi (Kahraman Seyit)


(1889-1939)

Seyit Onbaşı, 1889 yılının Eylül ayında Havran İlçesi Çamlık (Manastır) köyünde dünyaya geldi. Seyit, 1909 yılının Nisan ayı başlarında askere alındı. 1912’de Balkan Savaşları’na katıldı. Savaş bitiğinde terhis edilmedi ve topçu eri olarak Çanakkale Cephesi’nde görev aldı. Çanakkale Savaşları’nda gösterdiği kahramanlıkla adını Türk tarihine yazdırdı.

Çanakkale Kilitbahir muharebelerinde 276 kiloluk bir mermiyi sırtına alıp topun altı basamaklı merdiveninden çıkarak namluya sürmesi ile ün yaptı. Vinçle bile zor yapılan bu işi Gazi Seyit’in tek başına başarabilmesi adının başına “kahraman” sıfatını ekledi. Kahraman Seyit’in topun namlusuna sürdüğü 276 kiloluk mermi düşman gemisini batırdı. Bu olay Çanakkale Savaşı’nın akışını değiştirdi. Seyit Gazi’nin bundan başka bir çok kahramanlıkları daha vardır.

Seyit Onbaşı 1918 sonbaharında köyüne döndü. sanatı olan ormancılık ve kömürcülüğe devam etti. 1934 tarihinde yürürlüğe konan soyadı yasasıyla "Çabuk" soyadını aldı. 1939 yılında akciğerlerindeki rahatsızlık nedeniyle vefat etti. Seyir Gazi Çamlık Köyü mezarlığında gömülüdür.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar