18
Mayıs
2024
Cumartesi
MARMARA - BALIKESİR

Mermer Operasyonu ile sıçradı

Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı’nın, mermer ocakları ve işletmeleriyle ünlü olan Marmara Adası İlçesi ve Saraylar Beldesi’nde enerji yolsuzluğuyla ilgili başlattığı "Mermer-5" kodlu operasyonun il merkezine yönlendirildiği bildirildi.

Marmara’daki operasyonda adli makamlara sevk edilen ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan 6 kişiden kamu çalışanı olan TEDAŞ İşletme Şefi Haluk M. (Midilli) ve servis memuru Sevgi Y. (Yavuz), Marmara’dan Balıkesir il merkezine çekilerek görevlerinden uzaklaştırıldı.

İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık Şubesi’nin koordinesinde gerçekleştirilen operasyon çerçevesinde ilçe merkezi ve Saraylar Beldesi’ndeki üretim yapan toplam 27 mermer ocağı denetlendi. Çok sayıda belgeye incelenmek üzere el konuldu. Rüşvet yiyip, dolandırıcılık yaptıkları iddia edilen TEDAŞ görevlilerinin mal varlığını araştıran jandarmalar, ilginç sonuçlara ulaştı. Şef konumundaki bir şüphelinin 2 adet son model Avrupa otomobili, apartmanı, başka ilçelerde evleri vs. gibi gayrimenkul ve lüks mal sahibi olduğu belirlenirken, memurların şahsi banka hesaplarında milyarlarca lira para alış verişi olduğu ileri sürüldü.

Yapılan incelemelerde, 2002 yılından beri TEDAŞ Marmara İşletmesi’nde büyük mermer şirketlerine ait 10 elektrik faturasının iptal edildiği, bunlardan sadece 1 faturanın abone tarafından doğrulandığı, iptal edilen diğer 9 faturanın sahiplerinin bu miktarları ödedikleri, herhangi bir itirazda bulunup iptal işlemi yaptırmadıkları, iptal edilen faturalardaki yaklaşık 50 milyar liralık paranın resmi hesaptan çıkarıldığı, iptal işlemi yapılan belgelerde şef Haluk M. ile bayan memur Sevgi Y.’nin imzalarının bulunduğu belirlendi. Ayrıca, bazı şirketlerin elektrik faturalarının ödemesi için Sevgi Y.’ye 412 milyar lira para gönderdikleri, bu paranın 300 milyarının fatura bedeli olduğu, geriye kalan miktarın ise hediye olduğu, aynı şekilde işletme şefine de 56 milyar liralık bir hediye ödemesi yapıldığı ileri sürüldü.

Elektrik yolsuzluğu yapan mermer şirketlerinin sıkça sayaç değiştirdiği, bunu belgesiz yaptıkları, birçok sayacın mühürsüz olduğu, 2004 yılında değişen 33 elektrik sayacının 14’üne tutanak ve protokol imzalanmadığı, sökülen eski sayaçları TEDAŞ Bursa Bölge Müdürlüğü’ne gönderilmesi gerekirken gönderilmediği, sadece sayaç değişikliği yüzünden 380 bin KW eksik okuma gerçekleştiği ve bundan yaklaşık 70 milyar liranın buhar olduğu belirlendi. Kök trafo panolarında ise gelen akımı okutan girişin iptal edilmesiyle minimum yüzde 50 oranında az okutularak kaçak enerji elde edildiğinin ortaya çıkarıldığını belirten yetkililer, sadece Marmara ilçesindeki yolsuzluk olayının boyutunu, "Marmara’daki gerçek enerji kaybının ne kadar olduğu belirlenemiyor" diyerek ifade etmeye çalıştı.

Özellikle Saraylar Beldesi’nde yoğun olan mermer şirketlerindeki incelemelerde 407 adet elektrik panosunda sabit olarak kayıp enerji kullanıldığı, bunun da her ay devletin kasasına girmesi gereken yaklaşık 50 milyar lirayı diğer kalemlerdeki gibi buharlaştırdığı belirtildi. Enerji yolsuzluğuyla ilgili çalışmaları istatiski bilgilere döken jandarma yetkilileri, 2002 yılında ilçedeki tüm mermer şirketlerinin aylık olarak ödediği elektrik fatura tutarının toplam 200 milyar lira olduğunu, bu rakamın, jandarmanın bölgedeki operasyon yapacağının duyulmasıyla 2003 yılında aylık 350 milyar liraya çıktığı belirlendi. Yetkililer, son operasyonun etkisinin, Ekim 2004 fatura ödemelerinin aylık toplam miktarının alınmasıyla tam olarak ortaya çıkacağına dikkat çekti.

Balıkesir ili geneline yayılacağı bildirilen, "Mermer-5" operasyonu, hafta başından itibaren il merkezi ve diğer ilçelere kaydırılacak. Çok sayıda şirket sahibinin takibe alındığı enerji yolsuzluğuyla ilgili soruşturmada, TEDAŞ’ta görev yapan 82 devlet memurunun da takip listesinde oldu, bunların aralarında müessese müdürlerinin de yer aldığı öğrenildi.

SSK SKANDALI

Jandarmanın geniş çaplı olarak yürüttüğü yolsuzluk operasyonu çalışmalarında, bir şirkette ele geçirilen boş sağlık karneleri de dikkat çekti. Verilen bilgiye göre, Saraylar Beldesi’nin eski belediye başkanı olan Remzi Dinçer’e ait Dinçerler Mermercilik isimli şirkette yapılan incelemeler sırasında, Sosyal Sigortalar Kurumu’na (SSK) ait, "değerli kağıt" olarak geçen boş sağlık karnesi ele geçirildi. Sadece sigortalı olan kişinin istenilen evrakları temin ettikten sonra şahsen yapacağı başvuru ile uygun görülürse SSK İl Müdürlüğü’nden alabileceği sağlık karnesi bulundu. Seri numaraları 171007, 171008, 171010, 171011, 171012, 171019, 171024, 171025 seri nolu toplam 8 adet resmi sağlık karnesinin şirket tarafından doldurulup mühürlendikten sonra düzenlenen kişilerin kayıt dışı sağlık hizmeti aldığı iddia edildi. SSK’da bir görevliye zimmetli olması gereken resmi sağlık karnelerinin nasıl elde edildiği ise bilinmezken, enerji yolsuzluğu araştırmaları sırasında sağlıkla ilgili ayrı bir şüpheli durumun ortaya çıkarıldığı, ilgili soruşturmanın da ayrıca sürdürüldüğü kaydedildi.

Öte yandan, Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı’nın çalışmalarının bazı siyasi çevreleri rahatsız ettiği belirtilirken, yolsuzluk olayına adı karışmayan bölgedeki diğer mermer şirketlerinden ise jandarma teşkilatına teşekkür yağdığı öğrenildi. İşletmeler, yolsuzluğa adı karışan rakiplerinin, bu şekilde fiyatları aşağı çekip sektördeki pazar payını bozduklarını, kayıp kaçak yoluyla elde ettikleri haksız kazanç ile devletin olduğu gibi kendilerinin de zarar ettiklerini beyan ettiler.
Kısa sürede geniş yankı uyandıran Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı’nın, Jandarma Genel Komutanlığı’na da rapor edilen, "Mermer-5" kodlu yolsuzluk operasyonunun hız kesmeden devam edeceği bildirildi.

.
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2004 Çarşamba 12:01:40
Güncelleme :26 Ekim 2005 Çarşamba 12:58:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hasan gülmez IP: 81.212.78.xxx Tarih : 17.08.2006 14:48:23
jandarma teşkilatına teşekkürler.inanın ben orada 4 sene çalıştım.böyle bir baskının olacağını tahmin etmiştim aklıma gelen başıma geldi gerçekten saraylar beldesini karıştırsan daha neler çıkar meçhul ama bu bile büyük başarı