18
Mayıs
2024
Cumartesi
MARMARA - BALIKESİR

'Transfer iddiası çok çirkin'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Voli sahili dönüşü tatilini geçirdiği Balıkesir'in Marmara Adası İlçesi'ne bağlı Ekinlik Adası'nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Kapatılan DEP'in 4 eski milletvekilinin yeniden yargılanmasına ilişkin Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından alınan kararla ilgili bir gazetecinin sorusunu yanıtlayan Başbakan Erdoğan, "Şu anda bana gerekçeli kararla ilgili bir haber gelmiş değil. Gerekçelerini bilmeden bir şey söylemek doğru olmaz. Yargının bu noktadaki bağımsızlığı üzerinde benim yetkim yok. Yargı bağımsızdır" dedi.

CHP Edirne Milletvekili Necdet Budak ve Adana Milletvekili Atilla Başoğlu'nun AKP'ye transferleriyle ilgili soruları da cevaplayan Başbakan Erdoğan, "Transfer ifadesi çok çirkin. Bu transfer iddiasını ileri sürenlerin, bu transferin nasıl olduğu yönünde durması gerekir. Çünkü Türkiye'de son zamanlarda bizim partimizden de 2 milletvekili ayrılıp farklı partilere gittiler.

Ama o zamanlar, gerek yazılı, gerek görsel medya, gerekse köşe yazarları, kimse kalkıp da bu konularla ilgili bu gün olduğu gibi bir yaklaşımda bulunmadı. AKP'ye daha önceden bulundukları partiden ayrılıp gelenler hakkında bu tür bir yaklaşım içinde bulunmayı anlamak zor ve ifadenin transfer olarak seçilmesi çok çirkin. Bir defa bu ifadeyi kullananlar etik açıdan kendilerini de değerlendirmelidir.

Eğer milletvekillerinin parti değiştirmesine muhalefet ediliyorsa, ana muhalefet partisine bu teklifi yapıyorum,gelsinler biz AKP olarak hazırız, seçim yasasında değişiklik yapalım. Meclislerde nasıl meclis üyeliklerinde boşalma veya herhangi bir yere geçme halinde bazı tasarruflar varsa, aynı şeyi burada yapalım.

Partilerin milletvekili kontenjanında herhangi bir nedenle oluşacak boşalma halinde veyahut da bir milletvekilinin herhangi bir partiye geçmesi halinde, milletvekilliğinin düşeceği, milletvekilliğinin düştüğü anda da yedek listeden o partinin oluşan boşluğu doldurmasına dair yasal düzenleme yapılabilir. Eğer ana muhalefet partisi hazırsa biz de buna hazırız" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin, İsrail Başbakan Yardımcısı Ehud Olmert'in randevu talebini geri çevirmesine ilişkin sorusunu ise "Sağır duymaz uydurur kabilinden bir yaklaşım olarak değerlendiriyoruz. Benim randevu planımı randevu talep edenler belirlemez. Randevuyu ben veririm, benden randevu talebinde bulunanlar, bunu belli zaman öncesinde yapar.

Talebi yaptığı zaman da biz kendisine 'Şu tarih şu zaman uygundur' deriz veya alternatifini sunarız. Nitekim İsrail Sanayi Bakanı ve 2. adam konumundaki Sayın Bakan, Türkiye'ye gelmesi söz konusu olduğunda önceden bize bildirdiler ve randevular konusunda Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile mutabık kalındı. Bizden de böyle bir randevu talebinde bulunuldu. Bu dar zaman içinde Salı günü çalışmalarımızdan sonra kendileriyle görüşebilirim" şeklinde cevapladı.

Başbakan Erdoğan, Voli sahilinden Ekinlik Adası'na dönüşünde ayrıca, çocuklar ve ada halkıyla bir süre sohbet ederek fotoğraf çektirdi.

.
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2004 Perşembe 10:22:22
Güncelleme :26 Ekim 2005 Çarşamba 13:04:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?