19
Mayıs
2024
Pazar
MARMARA - BALIKESİR

'Türkiye AB'ye tam üye olacaktır'

Başbakan Erdoğan, Balıkesir'in Marmara Adası İlçesi'ne bağlı Avşa Adası'nda bir yol açılışına katılmak üzere tatilini geçirdiği Ekinlik Adası'ndan Kıyı Emniyeti'ne ait bir botla saat 19.30 sıralarında Avşa Adası'na geldi. Başbakan Erdoğan adaya çıkışında kendisini görmek isteyen tatilcilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Oluşan izdiham nedeniyle birçok vatandaş ezilme tehlikesi geçirdi. Bu sırada Bandırma ve Kuşadası'nda görev yaptığı tatil kamplarında öğrencilerine kadın giysisi giydirmesiyle gündeme gelen İngilizce öğretmeni Nedim Uzun'un, İngilizce yazdığı "Gaylerin hakkını istiyoruz, Tayyip seni seviyorum" şeklindeki pankart korumalar tarafından Uzun'un elinden alındı.

Başbakan Erdoğan, jandarma ve korumalar eşliğinde bir kafe içerisine kurulan platformdan halka seslendi. Başbakan Erdoğan, hükümetin icraatlarını anlattığı konuşmasında, okullarda bu yıl kitapların bedava dağıtılacağı müjdesini verdi.

Başbakan Erdoğan, daha sonra Avşa'yla Yiğitler Köyü'nü birbirine bağlayan yaklaşık 3 kilometrelik yolun açılışını yaptı. Başbakan Erdoğan, açılışın ardından daha sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, Alman Başbakanı Gerhard Schröder'in Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda müzakere sürecinin hızlı olmaması gerektiği yönündeki açıklamasıyla ilgili sorusunu yanıtlayan Başbakan Erdoğan, "Aralık 2004 tarihinde verilecek karar, müzakere süreciyle ilgili karardır. Müzakere sürecini aldıktan sonra Türkiye'nin müzakere süreci içerisinde yerine getirmesi gerekli olan ilkeler, gerek Kopenhag siyasi kriterlerinin uygulamada kalanları olabilir, gerekse Mastrichit kriterleri ile ilgili ekonomiye yönelik kriterler olabilir. Tabi bu ne kadar süre alacaktır, kestirmek güç. Ne zaman biterse Türkiye o zaman tam üye olabilir. Onun için ben tam üyelikten çok müzakere sürecini önemsiyorum. Müzakere süreci başlasın, ondan sonra da biz uygulamada gerekli olanları yerine getirdiğimiz zaman Türkiye zaten tam olacaktır. Ama bunun tarihi 5 sene mi olur, 10 sene mi olur, bu çok da önemli değil. Asıl olan bu işi hazmede hazmede ve Türkiye'nin şanına yakışır bir şekilde yerine getirmektir. Zaten müzakere süreci içerisinde bazı şartları AB ailesiyle birlikte yerine getirme imkanını bulacağız" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, daha sonra Avşa Taksi Durağı'nda taksicilerle birlikte çay içerek bir süre sohbet etti. AK Parti'li Avşa Belde Belediye Başkanı Cevdet Çağlar'ı ziyaret eden Başbakan Erdoğan, Belediye'den çıkışında bir gencin "Param olmadığı için askere gidemiyorum" demesi üzerine Belediye Başkanı Çağlar'a konuyla ilgilenmesi talimatını verdi. Sahil yolunu kullanarak iskeleye gelen Erdoğan'a, balıkçılar balık ikram etti. Başbakan Erdoğan daha sonra işadamı Remzi Gür'e ait Fair Line adlı yata binerek, saat 22.30 sıralarında tatilini geçirdiği Ekinlik Adası'na döndü

.
Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2004 Cumartesi 16:12:53
Güncelleme :26 Ekim 2005 Çarşamba 12:59:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?