5
Mayıs
2024
Pazar
BİLECİK

1850 metrede centiyen

Bilecik'in Bozüyük ilçesindeki 1850 metre rakımlı Çiçekalan Yaylası'nda yetişen Centiane Lutea (centiyen) isimli bitkiyi incelemek için Bozüyük'e uzmanlar geldi.

İlaç sanayiinde kullanılan ve koruma altına alınan Kömürsu yaylasının daha üst kodlarındaki Çiçekli Yayla'da yetişen bitki, Türkiye'de nadir bulunan bitkilerden. Bozüyük'te bir internet sitesinde "Bunları biliyor musunuz?" köşesinde yayınlanan "Cantiane Lutea" isimli bitki, Yalova Atatürk Bahçe Bitkileri Araştırma Enstitüsü uzmanlarının dikkatini çekti. Araştırma yapmak üzere internet sitesi yazarı Nadir Mumcu ile irtibata geçen ziraat mühendisleri Serdar Erken ve Fatih Gülbağ, geçtiğimiz günlerde Bozüyük'e geldi.

Türkiye'de yalnızca Uludağ, Bozüyük Çiçekalan Yaylası, Kütahya dağlarının bir kısmı, Sinop ve İzmir Ödemiş'te yetişen nadir bitki için ilçeye gelen uzmanlar, Nadir Mumcu refakatinde 1850 rakımlı Çiçekalan yaylasına çıktı. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından desteklenen proje kapsamında bu bitkinin çoğaltılması, süs bitkisi özelliklerinin belirlenmesi, tohumdan üretilebilme ve kültür bitkisi olarak değerlendirilmesi konularında çalışmalar yapmak üzere kök, toprak ve yaprak numuneleri alan mühendisler, araştırmalarını sürdürmek üzere Yalova'ya döndü.

Bozüyük incelemelerinde kendileri ile yakından ilgilenen ve destek sözü veren Belediye Başkanı Ahmet Berberoğlu'nu da ziyaret eden genç mühendisler, Gentiane Lutea bitkisinin ileriki aylarda çiçek açmış halini yakından incelemek ve araştırmalarını genişletmek üzere tekrar Bozüyük'e gelecek.
 

iha
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2009 Cuma 15:00:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?