29
Nisan
2024
Pazertesi
BİLECİK

'İsraf ciddi boyutlara ulaştı'

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Alparslan Dankaz, "Türkiye'de ekmek ve yemekte yapılan israfların, ciddi rakamlara ulaştığını, Türkiye'nin bir aylık tüm ihtiyacının, israf edilenlerden karşılanabileceğini söyledi.

Dankaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanlık tarihi kadar uzun bir geçmişi olan tarım sektörünün geçmişteki öneminin, bugün de yarın da artarak devam ettiğini belirterek, yaşamak için beslenmenin gerekliliğine işaret etti.

Son yıllarda ülkemizde yemek ve ekmek israfında çok ciddi boyutlarda artış yaşandığını aktaran Dankaz, şunları kaydetti:

"Yemezsek ayakta duramayız ama işin kötü tarafı, bu konuda israf boyutundayız. Türkiye'de ekmekte ve yemekte yapılan israflar, ciddi rakamlara ulaştı. Türkiye'nin bir aylık tüm ihtiyacını, israf edilenler karşılıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak artık sadece patates, buğday yetiştirmek değil, bunun ötesinde insanları bilinçlendirmeye de çalışmak gibi bir misyonumuz var. Geçtiğimiz yıllarda köylerimizde verilen kurslarda, ev hanımlarına yönelik çalışmalarda, bayat ekmekleri tatlı ve kızarmış ekmek yapımında değerlendirmeyle ilgili çalışmalar yaptık."

"63 milyar dolarlık tarımsal hasılayla, Avrupa'da birinciyiz"

Tarım sektörünün ülkemizde stratejik bir değere doğru ilerlemeye başladığına değinen Dankaz, "Ülkemiz şu anda, 63 milyar dolarlık tarımsal hasılasıyla, Avrupa'da birinci sırada, dünyada ise yedinci sırada. Biz, ciddi manada üretir olduk. Belki çiftçi sayımız azalıyor ama işi bilinçli ve büyük yapan insanlar devreye girdi. Yani, tarım bir sektör haline geliyor ve sadece geçim kaynağı olarak kendi karnını doyurma maksadıyla değil de ciddi manada para kazanmak amacıyla tarım yapan insanlar var. Bilecik coğrafyasındaki toprakların çok bölünmüş olması, büyük çiftçileri engelliyor ama bunları satın alarak toplulaştıran, bir araya getiren insanlar da var. Mesela, coğrafyası müsait olan Orta Anadolu'da tek kişiye ait bin 500, 2 bin dönümlük elma bahçeleri var. 2 bin dönümlük bir elma bahçesi dediğinizde, çok ciddi bir üretim potansiyeli ve pazar ortaya çıkmakta. Bugün çiftçimiz, son yıllarda yaptığımız, kaliteli tohuma, hayvancılığa destek olma çalışmaları sayesinde üretim sorununu aştı. Ancak pazarlamadaki sorun, henüz aşılmadı. Pazarlamadaki sorun ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının tek başına aşabileceği bir problem değil. Bunu artık ayrı ayrı bakanlıkların iş birliğinde koordine olmamız gerekir. Ticaret odaları, borsalar, birliklerle entegre olmalıyız. Bizim kurmuş olduğumuz kooperatifleri yöneten çiftçilerimiz, kendi kooperatif üyesi ve köylüsü, eğer içlerinde okumuş ve bilinç kişiler yoksa, büyüyemiyorlar sadece küçük çaptaki pazarlamalarla devam ediyorlar."

"Çiftçilik, canı istediğinde tarlaya gidip, ekin, tohum atıp, ağaçları budamak değildir"

Çiftçilik mesleğinin, her aşamasında planlı hareket edilmesi ve uygun bir takvim izlenmesi gerektiğini dile getiren Dankaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Aslında çiftçilik, canı istediğinde tarlaya gidip, ekin, tohum atıp, ağaçları budamak değildir. Her aşamanın bir tarım planı, takvimi vardır. Nasıl bir muhasebeci, ayın sonundaki KDV'nin atlanmaması gerektiğini çok iyi biliyorsa, esnafa, bakkala öğretiyorsa, biz de çiftçilere bunu öğretmeye çalışıyoruz. İlimizde de yavaş yavaş büyük yatırımlar başladı. Mesela Söğüt'te, 600 dönümlük bir araziyi, hazineden irtifak hakkıyla büyükbaş hayvan besiciliği için büyük bir firma kiraladı. İlimizde tarımı, işletmecilik olarak değerlendiren insanların sayısını artmasını istiyoruz ve para kazanmalarını istiyoruz. Çiftçi, istediğini üretmekte serbest. Tarım arazilerini destekleme projemiz var ve desteklemeye de kısmen girdik 

AA
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2014 Perşembe 17:33:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?