29
Nisan
2024
Pazertesi
BİLECİK

8 yıl sonra göründüler!

Bilecik'te, baraj yapımı dolayısı ile yıllar önce sular altında kalan Pazaryeri ilçesine bağlı Günyurdu köyünün mezarlığı, kuraklık sebebi ile sular çekilmesi sonucu yeniden gün yüzüne çıkınca, vatandaşlar da yakınlarının kabirlerini ziyaret etme imkanı buldular.

Günyurdu köyü, yaklaşık 8 yıl önce kurulan sulama amaçlı baraj gölünün altında kalacağı için boşaltıldı. Köy, yaklaşık 3 kilometre uzakta yeniden kuruldu ve vatandaşlar 2 katlı modern binalara yerleştirildi. Devlet, sular altında kalacak mezarların nakledilmesi için de her vatandaşa 150 lira verdi. Bazı vatandaşlar mezarlarını çıkarıp naklederken, bazıları ile çıkarmayınca kabirler yükselen sular altında kaldı. Uzun yıllar sadece göl sahilinde durup yakınları için fatiha okuyup ve dua eden vatandaşlar, suların çekilmesi üzerine ortaya çıkan kabirlerin başucuna gitme imkanı bulabildi.

Geçimlerini çiftçilik ve hayvancılıkla sağlayan bazı vatandaşlar, yeni köylerinde hayvan bakmak için yer olmadığından eski topraklarını terk etmediler. Eski köyde yaşayan 54 yaşındaki Erdal Zümbül, 2006 yılında topraklarının istimlak edildiğini ve yeni köylerine taşındıklarını belitti. Zümbül, "Çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşıyorum. Yeni köyde benim de evim var ancak hayvancılıkla uğraştığımız için yeni yapılan köyde hayvan barınağı ve yemliklerimiz yok. Hayvancılıkla uğraşanlar bu yüzden bu köyde yaşamak zorunda kaldı. Biz burada 15 hane yaşıyoruz. Köyün girişinde gördüğünüz eski mezarlar ise sular altında kaldı. Devlet mezarları taşımamız için bize bir miktar para verdi. İsteyen taşıdı istemeyen taşımadı ve mezarlar sular altında kaldı. Bu mezarların sular altında kalacağı belliydi. Devlet taşımak için bizlere müsaade etti. Hayvanlarım burada olduğu ve burada yaşadığımız için ben de mezarlarımı taşıyamadım. Benim büyüklerim, dedem, büyük dedem ve ninelerim orada yatıyor. Kabirler sular altında olunca bayramlarda gidemiyoruz. Şuan kuraklık nedeni ile sular çekildi. Gidip mezarların başında dua edebiliyoruz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2014 Cumartesi 12:07:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?