5
Mayıs
2024
Pazar
BİLECİK

2. İnönü Zaferi'nin 88 yıldönümü

İkinci İnönü Zaferi'nin 88. yıldönümü, Bilecik ve Eskişehir'de törenlerle kutlandı.

İnönü muharebelerinin cereyan ettiği Bozüyük'teki Metristepe Anıtı'nda düzenlenen törene, Bilecik Valisi Musa Çolak, Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar, TBMM İdare Amiri ve AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, 1. Hava Kuvvet Komutan Vekili Tümgeneral Levent Türkmen, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Ümit Yılmaz, İsmet İnönü'nün kızı ve İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker, Bilecik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Bilecik Belediye
Başkan Vekili Metin Velioğlu katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından askerler tarafından saygı atışı yapıldı. Vali Çolak ve Kılıçlar, TBMM İdare Amiri Erdem ile İsmet İnönü'nün kızı Toker, burada şeref defterini imzaladılar. Daha sonra Bozüyük'e bağlı Akpınar köyündeki İnönü Şehitliği'ne geçildi.

Törende konuşan Bilecik Valisi Çolak, onurunu ve hürriyetini tüm değerlerin üzerinde tutan Türk milletinin Atatürk'ün etrafında kenetlenerek büyük bir destan yazdığını ve tarihin akışını değiştirdiğini söyledi. Ayağında çarığı, çantasında azığı olmayan kahraman askerlerin, kendisinden sayı ve teçhizat bakımından kat ve kat güçlü düşman askerlerine karşı verdiği mücadelenin arkasında milletin üstün inanç ve azminin bulunduğunu ifade eden Çolak, şöyle konuştu:
"Bizlere düşen en büyük görev, tıpkı o günlerde olduğu gibi bu günde birlik ve beraberlik içinde olmaktır. Hangi zor şartlar altında vatan topraklarımızın korunduğunu neslimize anlatmalıyız. Şunu unutmamak gerekir ki, geçmişini bilmeyenlerin geleceği de olamaz. Türkiye Cumhuriyeti'nin kahramanca mücadeleler sonucunda binlerce şehit verilerek kurulduğunu hepimiz biliyoruz. Bu bilgiyi sürekli genç nesillerimize aktarmak, içimizdeki milli bilinci her zaman ortaya koymak zorundayız. Eğer bunu başaramazsak, yeni nesillerimize aktaramazsak, işte o zaman milletimizi büyük tehlikeler bekliyor demektir."

TBMM İdari Amiri Erdem de, İkinci İnönü Zaferi'nin milli bağımsızlığın gerçekleşmesi yolunda atılan en önemli adımların birini teşkil ettiğini belirterek, "Devleti, ordusu, ekonomisi ve her şeyiyle çöktüğü sanılan bir milletin yeniden dirilişinin abidesi olan önemli zaferlerden biri kazanılmıştır. Kurtuluş savaşımızın komutanlarından İsmet İnönü'nün batı cephesinde kazandığı bu zafer, bağımsızlık inancını güçlendirmiş, halka büyük coşku yaşatmıştır" diye konuştu.

İsmet İnönü'nün kızı ve İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker de, babasının isminin Eskişehir'in İnönü ilçesine verilmesinden memnuniyet duyduklarını ifade ederek, "Biliyorsunuz bizim aile olarak ismimiz İnönü, onun için biz İnönülere her zaman minnettarız. Bize hayatımızın en güzel, en büyük ödülünü verdiler. Bizim soyadımız onlar sayesinde İnönü oldu ve her zaman İnönü soyadına ve onlara layık olmaya çalıştık. Babamdan sonra kalan en son kuşak benim, iki ağabeyimi kaybettim. Ama ben varım, çocuklarım, yeğenlerim var. İnönü ismini taşıyan daha çok gençler var. Onların adına size söz vermek istiyorum. Sizin bize gösterdiğiniz bu ilgiyi ve sevgiyi her zaman yaşatacağız" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2009 Perşembe 10:44:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?