7
Mayıs
2024
Salı
BİLECİK

31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü

31 Mayıs “Sigarasız Bir Dünya Günü”ne bir destek de Bozüyük Belediye Başkanlığı’ndan geldi. 

Yeşilay Bozüyük Temsilcisi Salih Güven’in katkılarıyla Bozüyük Belediyesi’nce “Sigaraya Hayır” broşürü hazırlanarak halka dağıtıldı. Sigaranın zararları ise broşürde şu şekilde sıralanıyor: “Beyin tümörlerinin % 99’u, beyin kanamalarının % 85’i, akciğer kanserlerinin % 90’ı, gırtlak kanserlerinin % 99’u sigara kaynaklıdır. Sigara içenlerde kırmızı küreciklerin oksijen taşıma kapasitesi 1/6 ilâ 1/3 oranında azalır. Bu en önce beyin ve kalbin harabiyeti demektir. Tütün dumanında 4000 adet zararlı madde vardır. Sigara içen kadınlar içmeyen kadınlardan 15 yaş fazla ihtiyarlamaktadır. 

Sigara içen annelerin çocukları oksijen azlığı sebebiyle geri zekalı olur. Tiryaki hanımların çocuklarında sakatlık ihtimali % 65 gibi ciddi bir çizgidedir. Sigara içen kadınlarda kısırlık 10 kat fazladır. Erken doğum ve düşüklerin % 80’inin sebebi sigaradır. Dünya ülkelerinde çıkan yangınların % 70’inden sigara sorumludur. Sigaranın sebep olduğu ölümler, diğer uyuşturucularınkinden 13 kat fazladır. Sigara içenlerde ani ölüm, içmeyenlere oranla 10 kat fazladır. 45-50’nin altındaki erkeklerde koroner (kalp)den ölenlerin % 80’i sigara kaynaklıdır”. Sigaranın sosyal bakımdan zararları da; “Sigara bir kitle zehiridir. Sigara içmek bir alışkanlık olmasının ötesinde bir kitle zehiridir. Sadece kendi zararıyla kalmaz, aynı zamanda daha zararlı alışkanlıklara da sürükler. Esrar gibi bir takım zararlı maddeleri muhafaza eder. Sigara içenlerde alkol ve uyuşturucu kullanma eğilimi daha fazladır. Eroin ve diğer uyuşturucu alışkanlıkları genelde sigara ile başlamaktadır. Sigara irade zayıflaması, tembellik ve rehavete alıştırır. Biraz keyif verir, fakat bu keyfi kısa zamanda çok fazlasıyla götürür. Ruhi gerginlik ve sıkıntıyı azaltmak için bir anlık içilen sigara, zamanla ruhî bir alışkanlık ve davranış biçimi olmaya başlar. Kesildiği zamanlar sıkıntı artar, zihnî faaliyetler zayıflar, yorgunluk, bitkinlik, iştahsızlık, uykusuzluk baş ağrısı belirtileri kendini göstermeye başlar. Bunlar sigara eksikliği belirtileridir ve artık kişi sigaraya bağımlı haline gelmiştir”. 

Broşürleri inceleyen vatandaşlar, aslında sigaranın bütün bu zararlarının farkında olduklarını, bunu bile bile sigara kullandıklarını fakat bundan sonra sigarayı bırakma konusunda kararlılık göstererek iradelerine ve sigaraya yenik düşmeyeceklerini belirttiler.
iha
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2007 Perşembe 17:21:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?