5
Mayıs
2024
Pazar
BİLECİK

65 hanenli köyde 60 aile icralık

Bilecik'in Osmaneli ilçesine bağlı Ericek köyünde kredi ile satın aldıkları traktörlerin parasını ödeyemeyen 65 hanenin 60'ı icralık oldu. Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver, "Eğer Gazzeliler bizim durumumuzu görseydi onlar bile bize yardım ederdi" dedi.

Bilecik'te önceki yıllarda kuraklık, bu sene de dolu sebebiyle perişan olan çiftçileri şimdi de krediler vurdu. Bankalardan kredi alarak traktör satın alan Osmaneli ilçesine bağlı Eriçek köyündeki 65 hanenin 60'ı icralık oldu. 15 traktör yok pahasına haczedilirken, 25 traktörün de sırada olduğu öğrenildi. Köydeki traktörlerin yarısı hacizle satılırken, satılan traktörlerin borcun dörtte birini dahi ödemediğini belirten çiftçiler, borçlarının toparlanarak tekrar taksitlendirilmesini istiyor.

Çiftçilerin durumunu incelemek üzere köye giden Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Davos çıkışıyla gurur duyduğunu belirterek, "Televizyon kanalları Gazze'ye yardım için halkı teşvik ediyor. Üç beş kuruş paramız kaldı, onu da mesajla onlara attık. Biz bitiğiz. Zaten Gazze'dekiler bizim durumumuzu görseler inanın bize yardım ederlerdi" dedi.
Traktörleri haczedilen çiftçiler ise, bankaların temerrüt faizi ile çalıştığını, bu yüzden borcun katlandığını dile getirerek, "Biz 3 milyar borcu ödeyemezken 60 milyarı nasıl ödeyelim? Köyümüzün 65 hanesinden 60'ı icralık. Bankalar, 'tarlalarınızı satın, getirin paramızı' diyorlar. Tarlayı kime satalım, alan yok ki? 40-50 milyara satın aldığımız traktörler 3-5 milyara yok pahasına satılıyor. Bu şekilde bankaya borç mu biter? 5 milyara satılan traktör, avukat ve otopark masrafına gidiyor. Bizim borçlarımız ise kapanmıyor. Devletimizden, bankalara olan borçlarımızı Ziraat Bankası'nda toplamasını ve takside bağlamasını istiyoruz. Faiz indiriminden yaralanmak istemiyoruz, borcumuz silinsin de demiyoruz. Bizim ödeyeceğimiz şekilde 5-6 yıla yayılmasını talep ediyoruz" diye konuştular.

Traktörlerin haczedilmesiyle ellerinin kollarının bağlandığını, çiftçilik yapamaz hale geldiklerini anlatan köylüler, "Elimizden traktörümüzü aldılar. Kara sabanla mı ekip biçelim? Onu yapalım desek öküz de yok, at da. Bari traktörlerimizi almayın da çalışıp borcumuzu ödeyelim" dediler.

iha
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2009 Pazar 14:58:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali akıllı IP: 78.188.77.xxx Tarih : 16.02.2009 19:03:14

Türkiye'deki bankaların %90'nı yabancı sermayeli bankalar, kaşıkla verip kazanın tamamını alıyorlar. iki gün sonra köyün %60 satılıktır diye ilanda çıkar şaşmayın, onuda ermeni gelir alır.köyden de olursunuz valla......