8
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLECİK

700 yıllık kadir pilavı geleneği

Bilecik'in Söğüt ilçesine bağlı Küre beldesi, Osmanlı'dan kalan ve kadir gecesine has olan kadir pilavı geleneğini hala sürdürüyor. 

İstanbul'un fethi sırasında Fatih Sultan Mehmet'in toplarının güllelerinin döküldüğü, Osmanlı Devleti'nin kuruluş hutbesini okuyan ve devletin kurucusu Osman Gazi'nin de bacanağı olan, Osmanlı'nın ilk kadısı dursun Fakih Hazretleri'nin memleketi olan Küre beldesi, 700 yıllık Osmanlı geleneklerini günümüze kadar taşıyor. Bu geleneklerden birisi de kadir pilavı. Camilerde kadir gecesi sahura kadar ibadet edilirken, sahur vakti, dualarla hazırlanan pilav halka ikram ediliyor. Sahur saati geldiğinde, camilerdeki vatandaşlar, cami önlerine konan teknelerden pilavını alıp evine gidiyor veya Dursun Fakıh türbesinin bulunduğu yerde yiyor. Küre Dursun Fakıh Derneği Kurucu Başkanı Mehmet Demir, "Kadir gecesinin kadrini bilmek için, atalarımızdan gördüğümüz gelenekleri yaşatıyor ve gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz" dedi. 

Kadir pilavının tüm giderlerinin vatandaşlar tarafından karşılandığını ve yine vatandaşlar tarafından pişirilerek ikram edildiğini belirten Demir, "Bu yıl 12 koyun, 50 tavuk ve 300 kilo bulgur toplandı. 12 kazanda 4 bin kişilik pilav yaptık. Gelen misafirlerimize ve köylülerimize ikram ettik. Bir kısmını da çevre ilçe ve köylere gönderdik" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2008 Cumartesi 21:33:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?