5
Mayıs
2024
Pazar
BİLECİK

Ahilik Haftası'na renkli kutlama

BİLECİK'TE AHİLİK KUTLAMALARI

Bilecik'te Şeyh Edebali ve Ahilik Haftası kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu.

Cumhuriyet alanından Şeyh Edabali türbesi meydanına kadar mehter eşliğinde ahilik yürüyüşü yapıldı. Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Halit Gölcan, yaptığı konuşmada, "Ahilik kültürünün kökleri 13. asra dayanıyor. Ahilik, esnafların mesleklerini doğruluk, dürüstlük prensiplerine uygun olarak yapmalarını hedefliyor" dedi.

Belediye Başkanı Selim Yağcı ise, "Ahilik teşkilatı, ahlak, akıl ve bilim esası üzerine kurulmuştur. Davranışı, sanat anlayışı, milli ve manevi değerlere hassasiyeti, ayrıca dünya görüşü bakımından ahilerin hem devlet hem de halk nazarındaki yeri çok farklıdır. Ahilik, çağdaş medeniyetin bugün kabul ettiği değerlere asırlar evvel ulaşmıştır. Mükemmel bir dayanışma modelidir" dedi.

Vali Musa Çolak da, "Ahilik ilkeleri günümüzde de geçerliliğini korumaktadır. Ahiliğin tam yaşatıldığı dönemlerde toplumda huzur ve barış vardı. Türk milleti, idari, askeri ve ekonomik manada dünyanın en güçlü devleti haline gelmişti. Şeyh Edebali, Osmanlı Devletinin siyasi, idari ve hukuki düzenin temellerini atarak, ahiliğin temel kurallarını uygulamış ve Kayı aşiretinin yerleşik düzene gelmesinde rol oynamıştır" diye konuştu.

Daha sonra, Bilecik'te yılın ahisi seçilen saat tamircisi İsmail Terzi'ye şed kuşatıldı. Vali Çolak Terzi'ye altın hediye etti. Vali ve belediye başkanı körük başında demir döverken, çıraklık ve mesleki eğitim mezunlarına belge verildi.

BİLECİK'TE AHİLİK KUTLAMALARI
İHA
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2009 Salı 14:55:02
Güncelleme :20 Ekim 2009 Salı 16:18:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?