5
Mayıs
2024
Pazar
BİLECİK

Bilecik isyanda!

Bilecik Şeyh Edebali Derneği Başkanı Salim Yaşar, Osmanlı Devleti'nin Yalova'da kurulduğu iddialarına tepki gösterdi.

Tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık'ın Osmanlı Devleti'nin Söğüt'te değil, Yalova'da kurulduğu yönündeki iddiaları Yalovalıları sevindirirken Bileciklileri üzdü. Bilecik Şeyh Edebali Derneği Başkanı Salim Yaşar, olayın siyasi ve sosyal amaçlı olduğunu, içi doldurulmamış bir iddiadan öteye gitmediğini ifade etti.

Osmanlı'nın Söğüt'te kurulduğunu, buna binlerce tarihi belge ve eserin şahit olduğunu belirten Yaşar, "Osmanlı'nın ilk kadısı Dursun Fakih Hazretleri'dir. Kabri Söğüt'tedir. Osman Gazi adına hutbe okuyan da Dursun Fakih'dir. Osmanlı Söğüt'teyken devlet değildi de bu kadıyı kim tayin etti? Bilecik fethedilince Osman Gazi aynı zamanda kayınpederi olan Şeyh Edebali'yi Bilecik'e kadı olarak tayin etti. Gerek Ertuğrul Gazi, gerekse Osman Gazi Söğüt'teyken Bizans tekfurlarıyla anlaşmalar yaptı. Osman Gazi'nin kendisi fetihler yaptı, topraklar aldı, ganimetler aldı. Bu yıl 727'ncisi düzenlenen Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri bile başlı başına bir belgedir. Söğüt Şenlikleri, 727 yıldır kutlanan Türk milletinin en eski geleneğidir. Yalova'da böyle bir şenlik var mı? Bafeus Zaferi bu kadar önemliydi de bugüne kadar neden kimse adını duymadı veya kutlayan olmadı?" dedi.

Osman Gazi'nin Bilecik ve Söğüt'teyken kazandığı onlarca zaferi, fethettiği toprakları, aldığı kaleleri görmezden gelip, bunca mirası bir tarafa bırakıp sadece bir savaşı öne sürerek tarihin seyrini değiştirecek iddialarda bulunulduğunu ileri süren Yaşar, "Bu, her şeyden önce buradaki emek ve gayretleri görmezden gelmektir. Bilecik Osmanlı'nın kuruluş dönemine ait binlerce işaretle dolu. Onlarca türbe, onlarca, cami ve mescit, yüzlerce tarihi eser Osmanlı'nın Söğüt'te kurulduğuna şahitlik ediyor. Sadece bunlar bile Osmanlı'nın Söğüt'te kurulduğunu belgelemeye yeter de artar bile. Tüm bunları bir kenara bırakmış olsak bile, akla şu soru geliyor: Osmanlı Yalova'da kurulduysa, o zamana kadar Söğüt'te çelik çomak mı oynadılar? Söğüt'te bir devlet kültürü oluşturamayan, askerini yetiştiremeyen, devlet teşkilatlarını kuramayan, kabile mantığı ile hareket eden Osmanlı'nın, değil Yalova, Söğüt'ün dışına çıkması bile mümkün olmazdı. Doğmadan ölürdü. Osmanlı, Söğüt'te öyle bir temel atmış ve öyle bir devlet kurmuştu ki, o dönem coğrafyasının en zor topraklarında 400 çadırla ayakta kalmıştır. Eğer, Söğüt'ün bağrındaki diriliş, bir devlet dirilişi değil de bedevi kabile dirilişi olsaydı, bugün ne Yalova olurdu ne de Sayın İnalcık bu iddiaları ortaya atabilirdi" şeklinde konuştu.

Osmanlı'nın Yalova'da kurulduğuna dair iddiaların zihinleri bulandırmaktan öteye gitmeyen, altında farklı maksatlar barındıran iddialar olduğunu belirten Salim Yaşar, "Bu iddialar bizleri ve hepsinden önemlisi de Söğüt'te diriliş ruhunu gerçekleştiren Osmanlı'nın kurucularının aziz ruhlarını incitmiştir. Değerli bilim adamlarımızdan bu yanlışı bir an önce düzeltmelerini istiyoruz. Sayın hocam Osmanlı tarihini bir daha incelesin, belki gözünden kaçmış olabilir diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

 

iha
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2009 Salı 18:10:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?