7
Mayıs
2024
Salı
BİLECİK

Bilecik'te ilk tiyatro galası

Ankara Sanatevi'nin, Kimse Yok mu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği için düzenlediği 'Biz Varız' adlı oyunun galası Bilecik'te yapıldı. Bilecik'te ilk kez bir tiyatro oyununun galası yapılırken, Kimse Yok mu Derneği Genel Başkan Yardımcısı Eyüp Tok, Bilecik'in Osmanlı gibi muhteşem bir devletin temellerinin atıldığı yer olması nedeniyle gala için özellikle Bilecik'i seçtiklerini söyledi.

Türkiye ve dünyada yaptığı yardımlarla dikkatleri çeken Kimse Yok mu Derneği, Ankara Sanatevi ile ortaklaşa bir tiyatro oyunu hazırladı. 'Sana yardımım kendimeymiş meğer' sloganıyla hazırlanan 'Biz Varız' adlı oyunun ilk galası Bilecik 6 Eylül Kültür Merkezi'nde yapıldı. Bilecik Protokolü ve çok sayıda davetlinin katıldığı oyunda, zengin bir aile ile fakir bir ailenin dramı ve bu iki ailenin kesişen yolları anlatılıyor.

Oyunda, fabrikatör Hayati Kaba, eşi, oğlu ve kayınbiraderi ile birlikte yaşamaktadır. Varlık içindeki ailenin alkolik kayınbiraderi, içmeye giderken yanlışlıkla Kimse Yok mu Derneği'nin kapısını çalar. Dernek yöneticileri dernek faaliyetlerinden ve Kardeş Aile kampanyasından bahseder. Kayınbirader Rıfat eniştesinin adını bu kampanyaya yazdırır ve dernek yetkilileri eve gelerek kampanyayı anlatıp Hayati Kaba ailesini ikna eder. Yasemin hanım, babası ve iki çocuğundan oluşan kardeş aile, bir fabrikada çalışan evin reisini iş kazasında kaybetmiştir. Fabrika sahibi onları kandırarak ne tazminat nede maaş ödemiştir. Bu yüzden de aile perişan olmuştur. İki aile buluştuğu sırada, ölen kocanın Hayati Kaba'nın fabrikasında çalıştığı ortaya çıkar. İki aile de şok olur. Herkes Hayati Kaba’ya cephe alır ve hatasını telafi etmelerini ister. Hayati ise, alabildiğine zengin olmasına rağmen manevi olarak çok fakir olduğunu görüp, Yasemin’e yalvarır. Yasemin, babası Müşir Dede’nin gördüğü bir rüya üzerine Hayati Kaba'yı affeder. İki aile kardeş olur ve Yasemin'in kızı Şeyma ile Hayati Kaba'nın oğlu Cem evlenerek oyun sona erer. Toplumdaki insanların aralarındaki uçurumu ve ailelerin birbirinden habersiz yaşamını, dram ve komedi tarzında anlatan oyun, Kimse Yok mu Derneği'nin kardeş aile uygulamasını da anlatıyor.

Oyunun sona ermesinin ardından kısa bir konuşma yapan Kimse Yok mu Derneği Genel Başkan Yardımcısı Eyüp Tok, Bilecik'in Osmanlı'nın kurulduğu, Şeyh Edebali, Ertuğrul Gazi'nin memleketi olduğu için büyük bir öneme sahip olduğunu, bu yüzden de oyunun galası için Bilecik'i seçtiklerini söyledi.

Bu topraklarda kurulan Osmanlı'nın üç kıtaya iyiliği, güzelliği, adaleti ve yardımlaşmayı bu topraklardan götürdüğünü kaydeden Tok, bugün o ruhu devam ettiren derneklerden birisi olan Kimse Yok mu Derneği’nin de aynı amaçla sergilediği oyunun ilk galasının Bilecik'te yapılmasının ayrı bir anlamı olduğunu söyledi.

Haber11.net
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2008 Pazartesi 17:30:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?