5
Mayıs
2024
Pazar
BİLECİK

Bilecik'te ''Tarih ve Kültür Gecesi''

Bilecik Şeyh Edebali ve Çömlekçilik Derneği tarafından ''Tarih ve Kültür Gecesi'' ve ödül töreni düzenlendi.

Bilecik 6 Eylül Kültür Sitesi'nde düzenlenen geceye, Bilecik Valisi Musa Çolak'ın yanı sıra Bilecik milletvekilleri Fahrettin Poyraz ve Yaşar Tüzün, 2. Jandarma Eğitim Komutanı Tuğgeneral Ümit Yılmaz, Bursa Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı,Bozüyük Belediye Başkanı Ahmet Berberoğlu, Pazaryeri Belediye Başkanı Hikmet Öztürk, Bilecik Sanayi ve İşadamları Derneği Başkanı Yusuf Subaşı, İstanbul Bilecikliler Derneği Başkanı Ömer Türken, yerel gazete temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Bilecik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan'ın ''Bilecik'in Tarih ve Kültürü'' konulu konferans verdiği gecede, Bilecik kültürüne katkıda bulunanlara ödüller verilirken, gecenin sonunda Halk Eğitim Merkezi Türk Sanat Müziği Korosu sahne aldı.

Prof. Dr. Özcan, konferansında, insanlığın başlangıcından günümüze kadar yaşanan bütün olumsuzlukların, kavgaların, felaketlerin ve savaşların sebebinin tarih olduğunu söyledi.

Tarih boyunca kurulan sayısız medeniyetlerin en sonuncusu, Cumhuriyetten önceki Osmanlı medeniyetinin dayandığı üç ana temel bulunduğunu, bunlardan birisinin siyasi-askeri cephesi, fikri-manevi cephesi ile ilim-irfan ayağı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özcan, "Tarih bizim hüviyetimiz. Türkler, bu coğrafyaya gireli bin yılı aşkın bir süre olmuş. Bütün veriler bize gösteriyor ki, Türkler bu coğrafyaya girdikleri andan itibaren bu coğrafyadaki toprağı yerli sahiplerinin elinden kanla, savaşla ve tahribatla almadı. Bu coğrafyada kurulan Türk birliği tamamen gönüllü katılımla oldu. Bu birlik birbirinden savaşarak kopmadı, birbirlerini öldürerek ayrılmadı. Bu birlik gözyaşları ile birbirlerinden ayrıldı ve o gözyaşları halen devam ediyor. Her aklımıza geldiğinde boğazımıza bir şeyler düğümlenen Gazzeli çocukların manzarası işte o gözyaşlarının yeni bir tecellisidir. Tarih böyle bir şey. 13.yy'da insanlığın beklediği yarına dair umut içeren işaret Bilecik'ten gelmişti. Şeyh Edebali, Yunus Emre, Mevlana ve Hacı Bektaş-ı Veli'nin mesajları bir insan ömrüne sığacak bir zaman diliminde; nice yüzyıllardır huzura hasret coğrafyaya, huzur ve barış getirdi. Dünya yangın yeri ve dünya bu yangın yerine bir meltem estirecek bir topluluğu bekliyor. Yangın yerinde ayırım yapamazsınız. Yangın yerinin öncelikleri vardır. Yangında ilk kurtarılacak şey, insanlık onurudur. İnsandır, canlıdır, bizden, sizden olmasına bakılmaz. Şimdi o şartları yaşıyoruz. Eğer bir gün bir yerlerden meltem esecekse bu meltem yine Anadolu'dan esecektir" şeklinde konuştu.

Vali Musa Çolak da, Bilecik'te göreve başladığı günden itibaren tarih ve kültür yönünden ciddi çalışmalar yaptıklarını, tarihi eserlerin restorasyonu konusunda büyük çaba sarf ettiğini ve amacının büyük bir çoğunluğuna ulaştığını söyledi.
Dernek Başkanı Salim Yaşar ise, tarihe vefa gösterenlere, marifet iltifata tabidir diyerek Bilecik adına teşekkür etmek için etkinliği düzenlediklerini belirtti.

Konuşmaların ardından ödül alanların çalışmaları slayt halinde gösterildi. Ödül alan kişi kendisinden sonraki kişiye ödülünü takdim ederken, Bozüyük Belediye Başkanı Ahmet Berberoğlu da Bilecik'in tarih ve kültürüne yaptığı katkılar dolayısıyla ödüle layık görüldü.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2009 Salı 16:40:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?