5
Mayıs
2024
Pazar
BİLECİK

Çimento üretimi şubatta başlıyor

SANÇİM'DE İLK TEST ÇALIŞMASI

Geçen yılın Nisan ayında temeli atılan SANÇİM Bilecik Çimento Fabrikası'nın hammadde hazırlama ünitesi, düzenlenen törenle açıldı.

Bilecik'in Taşçılar Köyü'nde 2008'in Nisan ayında temeli atılan çimento fabrikasının hammadde hazırlama ünitesinin açılışını, Bilecik Valisi Musa Çolak, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez ve Çin heyeti Genertec Başkanı xu İng Yang ile CMC Genel Müdürü Tang Yi gerçekleştirdi. Törende konuşma yapan Bilecik Valisi Musa Çolak, fabrikanın Bilecik için büyük bir yatırım olduğunu ifade ederek Çinli iş adamlarını Türkiye'ye daha fazla yatırım yapmaya davet

etti. Türkiye'nin gelişen bir ülke olduğunu ve diğer ülkelerle rekabet ettiğini belirten Çolak, "Küresel ekonomik krizin yaşandığı günlerde bu yatırımın buraya yapılması bizleri son derece mutlu etti. Türkiye Cumhuriyeti ile Çin Devleti arasında iş birliğinin artmasını umuyoruz" dedi.

Bilecik Belediye Başkanı Yağcı ise, Bilecik topraklarının Türk birlik ve beraberliğinin karıldığı topraklar olduğunu ifade ederek, "Bu yatırım bölge halkını ekonomik anlamda refaha kavuşturdu. Sadece bölge halkı değil, bütün dünya ülkeleri bu fabrikadan yararlanacak. Tek temennimiz kazasız, belasız ve sağlıklı bir çalışmanın olmasıdır" diye konuştu.

Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, Çinli iş adamlarıyla çalışmanın zaman ilerledikçe doğruluğunu anladıklarını söyleyerek, "Burada inşaat ve imalat yapımı olduğu için birtakım gecikmeler meydana geldi. Kurulan fabrika sayesinde çevrede yer alan mermer atıklarını değerlendireceğiz. Doğaya zarar vermeden üretim yapacağız. Fabrika sayesinde hem çevre halkının ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkıda bulunacağız. Bir an önce çimento üretimine geçmek istiyoruz. Umarım kısa zamanda kapasiteyi artıran ikinci bir yatırımı da gerçekleştiririz. Biz de çevreye destek olacak, çevreye temizliğine de katkı sağlayacak böyle bir tesisi hayata geçirdiğimiz için mutluyuz" dedi.

Genertec Başkanı xu İng Yang ise, Türk iş adamlarıyla çalışmaktan mutluluk duyduklarını, Türkiye'de daha fazla iş yapmak istediklerini söyledi.

 

FABRİKA, 2010'UN ŞUBAT AYINDA ÇİMENTO ÜRETİMİNE BAŞLAYACAK

Tesisin ana yüklenici firması Çin orijinli CMC firması. Tesisin mühendislik işlerini yine Çin orijinli CALCINER firması, montaj işlerini Çin orijinli CMIIC firması yüklendi. Aralık 2008'de inşaat işlerini yüzde 85 oranında tamamlayan firma, montaj işlemlerine başlayarak hammadde hazırlama ünitesini hizmete açtı.

Yıllık üretim kapasitesi 1 milyon 277 bin 129 ton olan fabrikada yaklaşık 500 kişi istihdam edilecek. Dökme-torbalı olarak pazarlanması planlanan çimentolar, ağırlıklı olarak Bilecik, Eskişehir, Bursa, Sakarya ve Kütahya illerine gönderilecek.

Fabrikada, kirlenen doğanın kaybedilen çevresel değerinin geri kazanılması amacıyla bölgede bulunan mermer ocaklarının geçmiş yıllarda biriken pasalarının öncelikle hammadde olarak kullanılması planlanıyor.

SANÇİM'DE İLK TEST ÇALIŞMASI
SANÇİM'DE İLK TEST ÇALIŞMASI
SANÇİM'DE İLK TEST ÇALIŞMASI
SANÇİM'DE İLK TEST ÇALIŞMASI
İHA
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2009 Pazar 18:14:03
Güncelleme :7 Aralık 2009 Pazartesi 09:55:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?