5
Mayıs
2024
Pazar
BİLECİK

Çin'e Bilecik'ten tepki

Bilecik'teki sivil toplum kuruluşları, Doğu Türkistan'daki Müslüman Uygur Türklerine yapılan zulmü protesto etmek için mevlid-i şerif okuttu ve gıyabi cenaze namazı kıldı.

Doğu Türkistan'da yaşanan Çin zulmünü protesto eden Bilecikliler, Belediye Kültür Sitesi'nde toplandı. Sivil toplum kuruluşlarının organize ettiği protesto gösterisi, Doğu Türkistan'da katledilen Müslüman Türkler için mevlid-i şerif ve dua okunması ile başladı. Duanın ardından Doğu Türkistan'daki katliamda şehit olan Uygur Türkleri için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Cenaze namazının ardından bir basın açıklaması yapan Ertuğrul Gazi Derneği Başkanı Faruk Öksüz, Doğu Türkistan'da bir soykırım yaşandığını belirtti. Öksüz, Türklerin yaşadıkları bölgelerde hükümran oldukları zaman hep adaletle yönettiklerini, hakimiyetlerini kaybettiklerinde ise temel haklarından bile mahrum bırakıldığını söyledi. Çin'in 1878'de Doğu Türkistan'ı işgal ettiğini, 1884'de ise 19. eyalet olarak Çin'e bağladığını belirten Öksüz, 1933'de her şeyi göze alan Doğu Türkistanlıların Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti'ni kurduklarını ifade etti.

Bu tarihten itibaren Çin'in Türkistan vilayetlerini yok etmek için harekete geçtiğini hatırlatan Öksüz, "Doğu Türkistan'ın kahraman evlatları Osman Batur'lar, Mesut Sabri beyler, İsa Yusuf Beyler ve daha adını sayamadığımız binlerce vatan evladı ya kızıl Çin ordusunun kanlı süngülerinin ucunda şahadet mertebelerine ulaştılar, ya da öz vatanlarını terk etmek zorunda kaldılar" dedi.

Çin'in uyguladığı politikalarla Çin'deki Türk nüfusun 30 milyondan 9 milyona gerilediğini, 60 yıldır dünyanın gözü önünde bir vahşet yaşandığını söyleyen Öksüz, Çin'in nükleer silahları Doğu Türkistan'da denediğini, askeri tatbikatlarda Doğu Türkistanlıların kullanıldığını, bebeklerin öldürüldüğünü anlattı. Konuşmaların ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2009 Pazartesi 18:22:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?