7
Mayıs
2024
Salı
BİLECİK

Dernekler Müdürlüğü'nden bir ilk

Bilecik İl Dernekler Müdürlüğü, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, derneklerin bildirimlerini girmek için müdürlüğe bilgisayar koydu ve yüzde 95'inin bilgisayarı olmayan derneklere hizmet vermeye başladı. 

Dernek başkanlarının cep telefonlarını ve dernek telefonlarını sisteme kaydeden Dernekler Müdürlüğü, yeni gelişmeleri ve derneklerin yapması gerekenleri de anında bildiriyor. Bu uygulamanın Türkiye'ye model olması bekleniyor.

Dernekler İl Müdürlüklerinin kurulması ile birlikte derneklerde ciddi bir değişim başladı. Derneklere sıkı denetim ve düzenlemeler getirilirken, derneklerin iş ve işlemlerini daha kolay yapması da sağlanıyor. Bu kapsamda bir çalışma gerçekleştiren Bilecik İl Dernekler Müdürü Hidayet Çapraz, Bilecik'te bulunan 330 derneğin tamamına şifre verdiklerini ve artık derneklerin başta beyanname olmak üzere birçok işlemlerini buradan yapabileceklerini söyledi. Şifresiz dernek kalmadığını ancak bu kapsamda Bilecik'te bulunan derneklerin yüzde 95'inde bilgisayar olmadığının ortaya çıktığını kaydeden Çapraz, bu derneklerin işlemlerini bilgisayar ortamından yapabilmeleri için başlattıkları çalışmayı şöyle anlattı:

“Başta köy derneklerimiz olmak üzere derneklerimizin yüzde 95'inin bilgisayarı yok. Ancak, çıkan yasa ile dernekler şifre almak ve işlemlerini buradan yapmak zorundalar. Bizde vatandaşlarımıza kolaylık olsun diye, Müdürlüğümüzde sırf bu iş için bir bilgisayar koyduk ve derneklerimizin hizmetine sunduk. Dernek yetkililerinden bilgisayar bilenler direk gelip burada işlem yapabiliyorlar. Bilmeyenler bilen birisini getiriyor veya personelimiz yardımcı oluyor.

İnternet ortamından genel kurul sonuç bildirimi, adres değişikliği, taşınmaz mal bildirimi ve beyanname verme işlemlerini yapabiliyorlar” dedi.

Bu uygulamanın Türkiye’de bir ilk olduğunu belirten Çapraz, bir başka ilkin de SMS sistemi olduğunu kaydetti.

Dernek yetkililerinin cep telefonunu sisteme kaydettiklerini ifade eden Çapraz; “Derneklerle ilgili gelişmeleri, derneklerin yapmaları gerekenleri direk olarak dernek yetkilisinin cep telefonuna sesli veya yazılı kısa mesaj olarak gönderiyoruz. Onlarda her şeyden anında haberdar oluyor” dedi.

Bilecik'te 24'ü kamu yararına olmak üzere toplam 330 dernek bulunuyor.

Türkiye'de her bin kişiye bir dernek düşerken, Bilecik'te ise her 615 kişiye bir dernek düşüyor.

Bilecik, nüfusa oranlandığında dernek sayısı fazla olan iller arasında gösteriliyor.

Aynı zamanda, Bilecik'te her 10 kişiden birisi bir derneğe üye.

Haber11.net
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2008 Perşembe 10:19:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?