7
Mayıs
2024
Salı
BİLECİK

Gölpazarı kirazını dünya tanıdı

Bilecik'in Gölpazarı ilçesi ürettiği 3 bin ton kirazın yarısını Hollanda, Rusya ve Almanya başta olmak üzere çok sayıda ülkeye ihraç ediyor. İlçeye sanayi girmediği için şanslı olduklarını, kirazın yüz güldürdüğünü belirten Gölpazarı Belediye Başkanı İsmail Uzmay, "Turizmden de pay almak istiyoruz, köy ve doğa turizmini ön plana çıkaracağız. İlçenin kalkınmasıyla köye dönüş projesi başladı" dedi. 

Bu yıl 5.'sini düzenleyecekleri kiraz festivali hakkında bilgi veren İsmail Uzmay, ilçede 3 bin ton sertefil,erkence,karabodur ve napolyon kirazı üretildiğini bunun bin 500 tonunun ihraç edildiğini belirterek, "Bu işle uğraşan 25 esnafımız mevcut, bunların 5 tanesi ihracat üzerine çalışma yapıyor. Kiraz üreticisinin bizi desteklemesi lazım. Üretici malını değerlendiremiyor. Emek harcanıyor. Biz resmi hal yapacağız. Çiftçi arkadaşlarımızdan destek bekliyoruz. Hedefimiz Gölpazarı kirazını dünyaya daha
iyi tanıtmak olacak. Kiraz üreticisi birliğini kurmak gerek. 3 binin üzerinde kiraz üreticisi bulunuyor. İşçi problemi var. Bunun yanı sıra soğuk hava deposu, paketleme, kurutma ve şoklama tesislerini yapmak zorundayız" dedi. 

Festivalde iddialı olduklarını ve ilk defa belediyenin bundan para kazanacağını kaydeden Uzmay, "Festivale Bulgaristan, Makedonya ve Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden folklor ekipleri katılacak. Köy ve doğa turizmini ön plana çıkaracağız. Köye dönüş projesini başlatıyoruz. İlçemize sanayi girmedi. İyi ki de girmedi. İpek yolu güzergahı üzerinde bulunuyoruz. İlçemizin meşhur hor hor çeşmelerinin restorasyon çalışmaları sürüyor. 32 kurnası var, 36 adede çıkartacağız. Bunların üzerinde her padişahın büstü yer alacak. Turizmden girdi sağlamayı hedefliyoruz" diye konuştu. 

Uzmay, festivalde10 bin paket kiraz dağıtacaklarını sözlerine eklerken, bir dönem daha başkan olmak istediğini kaydetti.

.
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2008 Cuma 11:27:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?