7
Mayıs
2024
Salı
BİLECİK

Hamidiye İdadisi kütüphane oluyor

Bilecik'in Söğüt ilçesindeki tarihi Hamidiye İdadisi'nin restorasyonu devam ediyor.

Tarihi yapı, 1992-2001 yıllarında Sağlık Meslek Lisesi olarak kullanıldıktan sonra uzun zamandır atıl durumda bekliyordu. Bina, 2001 yılında Kültür Bakanlığı'na devredildi. Bilecik İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Koçabıçak ve beraberindekiler, onarım çalışmaları hakkında bilgi aldılar.


1905 yılında 2. Abdülhamid Han tarafından yaptırılan ve üzerinde sultanın tuğrası bulunan idadi, iki katlı, kırmızı kesme taştan yapılan pencere ve kapı sütunları, zarif görünüşüyle ihtişamlı bir ecdat yadigarı. Ön cephe giriş kapısı İstanbul'da yaptırılıp, dokuz manda arabası ile taşınarak getirilmiş. İdadiler, Osmanlı'nın eğitim sisteminde, orta tahsil veren mektep olarak, sultanilere ve meslek okullarına öğrenci yetiştirmek gayesiyle kuruluyordu.


Binanın çatısı, yağmur olukları, elektrik tesisatı, yer döşemeleri, pencere doğramaları yenilecek. Çevre düzenlemelerin yanı sıra bahçesinde iki adet süs havuzu bulunacak. Denetimini Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü İstanbul Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü'nün yaptığı işin müteahhitliğini ise İ.K.S. Yapı İnşaat Şirketi üstlendi. Restorasyonun 416 bin YTL'le mal olması bekleniyor. Ekim ayında başlayan onarım sona erdiğinde tarihi bina kütüphane olarak hizmet verecek.

iha
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2007 Pazar 12:44:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?