5
Mayıs
2024
Pazar
BİLECİK

Hızlı tren tüneli çöktü

Eskişehir-İstanbul arasında devam eden hızlı tren hattı inşaatının Bilecik Ametpınar mevkiindeki tünellerinden biri heyelan nedeniyle çökerken, diğerinde de çatlaklar oluştuğu, bu yüzden çalışmaların durdurulduğu bildirildi.

Ankara-İstanbul hızlı tren hattının Eskişehir-İstanbul etabının Bilecik bölümündeki çalışmalar durduruldu. Bilecik'in Ahmetpınar köyü yakınlarında, Bozüyük-Mekece duble yol çalışması ile birlikte devam eden hızlı tren tünel inşaatı, heyelana takıldı. Hızlı tren hattı için yapılan tünellerden birinde meydana gelen göçük nedeniyle tünel kaydı. Göçükte can ve mal kaybı yaşanmazken, tünel projenin dışına çıktığı için çalışmalar durduruldu. Yine aynı bölgede bulunan ve Ahmetpınar köyünün alt kısmından geçen
diğer tünelin çevresinde ve giriş kısmında da çatlaklar oluştu. Çatlaklar çalışanları endişelendirirken, bu tünelin de terk edilebileceği ifade ediliyor. Hızlı tren hattında meydana gelen heyelan ve kaymalar aynı bölgede devam eden Bozüyük-Mekece duble yol çalışmasını da olumsuz etkiliyor.

KÖY DE KAYMAYA BAŞLADI
Hızlı tren ve duble yol inşaatında meydana gelen heyelan ve patlatılan dinamitler, üst kısımdaki Ahmetpınar köyünü de etkiledi. Evlerde çatlaklar oluşurken, köy halkı ne yapacağını şaşırmış vaziyette. Ahmetpınar köyü muhtarı Kabil Yılmaz, patlatılan dinamitler yüzünden evlerinde oturamaz olduklarını belirterek, köyde ve evde kaymalar meydana geldiğini söyledi. Özellikle kerpiç evlerin ciddi tehlikeyle karşı karşıya kaldığını anlatan muhtar Kabil Yılmaz, çalışmalar ve heyelan devam ettiği sürece köyde yaşayan 110 kişinin taşınmak mecburiyetinde kalacağını belirtti.

MÜHENDİSLİK HATASI
Eski Bilecik milletvekili ve inşaat yüksek mühendisi Mehmet Seven yaşananları mühendislik hatası olarak değerlendirirken, her yağışta ve her patlatmada heyelanın meydana geleceğini, çalışmalar bitse ve hizmete girse dahi bu tehdidin süreceğini ifade etti. Yol yakınken tedbir alınmasını ve güzergahın değiştirilmesini isteyen Seven, "Hem Bozüyük-Mekece duble yolu hem de Eskişehir-İstanbul hızlı tren hattı heyelan tehlikesi ile karşı karşıya. 5 kilometrelik bir alanın tamamı kayıyor. Hem karayolu hem de demiryolu inşaatı tehdit altında. Bugüne kadar çok sayıda heyelan meydana geldi ve gelmeye de devam edecek. Çalışmalar bitse dahi hem hızlı tren hattı hem de karayolu heyelan tehdidi ile karşı karşıya kalacak. İnşallah ileride büyük felaketler olmaz" dedi.

Hem karayolu hem de demiryolu için alternatif güzergah olduğunu, bu güzergahın maliyetinin şu an çalışmanın devam ettiği güzergahın yarısından da az olduğunu belirten inşaat yüksek mühendisi Mehmet Seven, "Heyelan bölgesinin arka tarafında Kurtköy - Kızıldamlar - Yeniköy hattı var. Buranın zemini çok sağlam. Hem de ne viyadük ne köprü ne de tünel var. Mevcut güzergahın maliyetinin yarısından daha ucuza mal olur. Devlet 100 milyonlarca lira kar elde eder. Yol yakınken bu yanlıştan dönülmesi lazım, yoksa
felaketin boyutları büyük olur" ifadelerini kullandı.
 

iha
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2009 Perşembe 12:20:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?