5
Mayıs
2024
Pazar
BİLECİK

İnalcık sempozyuma katılmadı

İNALCIK, BİLECİK'TEKİ OSMANLI SEMPOZYUMUNA KATILMADI

Osmanlı'nın Söğüt'te değil, Yalova'da kurulduğunu iddia eden Prof. Dr. Halil İnalcık, Bilecik'te düzenlenen, 'Osmanlı'nın kuruluş meseleleri' konulu sempozyuma katılmadı.

Yalova'da katıldığı bir sempozyumda, Osmanlı Devleti'nin Söğüt'te değil, Yalova'da kurulduğunu söyleyerek büyük tartışmalara sebep olan Prof. Dr. Halil İnalcık, Bilecik Üniversitesi tarafından tertiplenen, 'Osmanlı'nın kuruluş meseleleri' konulu sempozyuma davet edildi.

İnalcık'ın sempozyuma katılacağını söylemesi üzerine davetiyeler bastırıldı, afişler asıldı. Ancak İnalcık, bugün Bilecik 6 Eylül Kültür Merkezi'nde yapılan sempozyuma son anda katılmaktan vazgeçti.

İnalcık'ın sempozyuma katılmaması davetlileri üzerken, ilk oturumun başkanı Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Yaşar Ocak, Halil İnalcık'ın sağlık meseleleri dolayısıyla sempozyuma katılamadığını, en kısa sürede Bilecik'e gelmek istediğini aktardı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Bilecik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan ise, tarihin büyük bir birikim olduğunun altını çizerek başladığı konuşmasında, "Tarih, bir medeniyetin en büyük birikimidir, siyasi ve ticari kaygılarla günlük tüketim malzemesi haline getirilmemeli" dedi.

Özcan, bilim adamlarının tarih boyunca toplumlara ışık tuttuğunu kaydederek, "Osmanlı burada medeniyet inşa ederken yanlarında bilim adamları vardı" diye konuştu.

Bilecik Valisi Musa Çolak ise, Osmanlı'nın kuruluşuyla ilgili tartışmaların magazin konusu haline getirildiğini, tarihin kimsenin insafına terk edilmeyeceğini ifade etti. Çolak, "Osmanlı'nın kuruluşuna dair tartışmaları üzüntüyle izliyorum. Bu toprakların değerinin kimsenin insafına bırakılmaması gerekir. Bu konunun magazinleştirilmesini doğru bulmuyorum. Bu tartışmalar aynı zamanda tarih yazmanın tarih yapmak kadar önemli olduğunu da ortaya koymuştur" şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. Birinci oturumun başkanlığını Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Yaşar Ocak yaptı. Oturumda, Mimar Sinan Üniversitesi'nden Prof. Dr. Abdulkadir Özcan, Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Akif Erdoğdu ve İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Feridun M. Emecan söz aldı.

İNALCIK, BİLECİK'TEKİ OSMANLI SEMPOZYUMUNA KATILMADI
İNALCIK, BİLECİK'TEKİ OSMANLI SEMPOZYUMUNA KATILMADI
İHA
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2009 Pazartesi 12:53:04
Güncelleme :12 Ekim 2009 Pazartesi 15:49:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?