30
Nisan
2024
Salı
BİLECİK

Kaçak kazıya suçüstü

GÜPEGÜNDÜZ DEFİNE ARAMAYA KALKINCA YAKALANDILAR

Bilecik'in Gölpazarı ilçesine bağlı Taşcıahiler köyünde güpegündüz kaçak kazı yapan 6 kişi yakalandı.

Yaklaşık 10 metre çukur kazan definecilerin kazı aletlerine el konulurken, jeneratörün sesini azaltmak için kullandıkları ses yalıtım malzemeleri dikkati çekti.

Bir istihbaratı değerlendiren Gölpazarı İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, öğle saatlerinde Taşçıahiler köyündeki mezarlığa baskın yaptı. Ekipler, gördükleri manzara karşısında hayrete düştü. Adapazarı'nın Geyve ilçesinden geldiği tespit edilen 5 kişinin, tümsek üzerinde 3 metre yarıçapında ve giderek daralan 10 metre derinliğinde çukur kazdıkları görüldü. Adeta bir kuyuyu andıran çukura inip çıkmak için ipten özel halat yapan definecilerin, gece de jeneratörle aydınlatma yaparak kazmaya devam ettikleri tespit edildi.

Jeneratörü toprağa gömen definecilerin, jeneratörden çıkan sesi azaltmak için de stüdyolarda kullanılan yalıtım maddeleri kullandığı görüldü. Soğuk ve yağışlı havaya rağmen günlerdir yılmadan çalışan defineciler, işi abartıp gündüz de kazıya devam edince yakayı ele verdi.

Kaçak kazı yapan S.D. (34), Ö.A. (27), S.Ö. (34), A.Ö. (37) ve H.Ş. (34) gözaltına alınırken, şahısları Geyve'den araçla getiren T.Ö. (34) ise daha sonra Gölpazarı'nda yakalandı.

Jeneratör ve yalıtım malzemeleri, halat merdiven, kazma ve kürekler, hilti, murç ve buna benzer kazı aletlerine ise el konuldu.

Köylüler, mezarlığın içindeki bu yeri ilk defa gördüklerini, kazıdan haberlerinin olmadığını söyledi. Bazı araçların gelip gittiğini ancak havaların yağışlı ve soğuk olmasından dolayı kazı yapılacağından şüphelenmediklerini anlatan köylüler, kazının birkaç hafta sürmüş olabileceğini, gördükleri çukurun kendilerini çok şaşırttığını ifade etti. Taşçıahiler köyünün Roma döneminden kalma bir bölge olduğunu, kazı yapılan yerin höyüğe benzediğini belirten köylüler, alt kısmında eski kilise kalıntıları olduğunu kaydetti.

GÜPEGÜNDÜZ DEFİNE ARAMAYA KALKINCA YAKALANDILAR
GÜPEGÜNDÜZ DEFİNE ARAMAYA KALKINCA YAKALANDILAR
GÜPEGÜNDÜZ DEFİNE ARAMAYA KALKINCA YAKALANDILAR
İHA
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2011 Cumartesi 19:57:04
Güncelleme :9 Ocak 2011 Pazar 00:34:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?