7
Mayıs
2024
Salı
BİLECİK

Kınık 3. Çömlekçilik Şenliği

Bilecik Valisi Musa Çolak, Kınık çömlekçiliğinin el sanatları arasında önemli bir yer tuttuğunu söyledi. 

Vali Çolak, Pazaryeri ilçesine bağlı Kınık köyünde, Çömlekçilik ve El Sanatları Derneği ve köy muhtarlığı iş birliğiyle düzenlenen "Kınık 3. Çömlekçilik Şenliği"ne katıldı. Şenlikte konuşan Çolak, "Bizi biz yapan değerlere sahip çıkma onu yaşatmak ve genç nesillerimize aktarmak çok önemli görevimizdir. Dünyanın hiçbir milleti, geleneksel sanatlar konusunda Anadolu kadar zengin kaynaklara sahip değildir. Bilecik asırlarca yıllık geçmişiyle buram buram tarih kokan ve bu süreçte sayısız güzellikte değerler oluşturan bir ildir. Bu değerlerimizden birisi de Kınık köyünde yapılan çömlekçiliktir. Kınıklı erkeklerin ellerinde şekillenen toprak, kadınların verdiği ruh ve el emeği ile süslenerek, vazodan bardağa, testiden güvece kadar her türlü hediyelik eşya haline getirilmektedir. Her biri el emeği göz nuru olan bu eserler Kınık köyümüzün ekonomisine katkı sağlamaktadır. Kınık çömlekçiliği seramik yapımı el sanatlarımızda önemli bir yer tutmaktadır." dedi. 

AK Parti Bilecik milletvekili Fahrettin Poyraz da, Kınık'ın geçmişten gelen birikimi geleceğe taşıma noktasında büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade ederek, "Var olan bu potansiyeli sadece Kınık'ta, Pazaryeri'nde veya Bilecik'te değil, tüm Türkiye'de ve dünyada değerlendirebiliriz. Kınık'ı sadece etrafındaki yerleşim yerleri değil Türkiye ve dünyanın tanımasını istiyoruz" şeklinde konuştu. 

Konuşmaların ardından folklor gösterileri sunuldu ve mahalli sanatçılar tarafından 
konser verildi. Vali Çolak ve beraberindekiler, çömlek sergilerinde ve tezgahlarında incelemelerde buldu. 

KINIK TOPRAĞININ ÖZELLİĞİ 

Kaliteli seramik için en önemli unsur olan fildişi tonundaki fon astarın en kusursuz şekilde uygulanabileceği çamur, Kınık'ta bulunuyor. En iyi toprak katmanına erişebilmek için 4 metre derinliğe iniliyor. Gerektiğinde daha derinlere inilip örnekler alınıyor. Elde edilen sert ve yoğun toprak, titiz şekilde artıklarından arındırılıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2008 Salı 12:28:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?