5
Mayıs
2024
Pazar
BİLECİK

Kriz lastiği patlamış kamyon gibi!

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, ocak ayında sanayi üretiminde beklenenin üzerinde bir düşüş olmasının dünyada yaşanan ekonomik kriz göz önüne alındığında şaşırtıcı olmadığını belirterek, bu dönemin atlatılması için mali politikaların gevşetilmesi gerektiğini savundu.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen 'istişare ve değerlendirme toplantısı'na katıldı.

Toplantıda konuşan Bakan Çağlayan, dış kaynaklı olduğunu belirttiği krizi lastiği patlamış kamyona benzetti. Çağlayan, bu durumun fırsata dönüştürülebileceğini, 'her şerden bir hayır' çıkabileceğini söyledi. Bunun geçmişte yapıldığını anlatan Çağlayan, dünya devletlerinin para basarak ekonomik krizi aşmaya çalıştığına işaret ederken, çözüm olarak mali politikaların gevşetilmesi gerektiğini savundu.

Çağlayan, teşvik konusunda çalışmaların devam ettiğini ve nisan ayında açıklanacağını, geçen aylardaki teşvik düzenlemesinden yararlanamayan Bilecik'in bu sefer teşvik kapsamına alınacağını müjdeledi. Çağlayan bunun hangi kategoride olduğunu ifade etmezken, İstanbul sanayicisinin yatırım yapması istenen Bilecik'in teşvik konusunda İstanbul'un da bulunduğu birinci kategoride değerlendirildiği öğrenildi. 4 farklı kategoride ele alınan teşvikte, gelişmiş illerin birinci kategoride yer aldığı belirtildi.

Bakan Çağlayan, ocak ayında sanayi üretiminin yüzde 21.3, alt sektörlerde motorlu taşıt üretiminin ise yüzde 60 düştüğünün hatırlatılması üzerine, "Türkiye 132 milyar dolar ihracat yapan bir ülke. Ülke ihracatının yüzde 90'ı sanayi mamullerinden oluşuyor. İhracatın yüzde 60'ını Avrupa'ya yapıyoruz. Dolayısıyla dünyada böyle bir küresel kriz yaşanıyorsa, Avrupa ekonomisi çökmüş durumdaysa tabii ki bundan sanayi etkilenecektir. Benim için bunlar sürpriz rakamlar değil. Önümüzdeki yapmış olduğumuz girişimci bilgi sistemiyle sektörel izleme merkezinde zaten bunları görüyoruz. Bu daralmalar olacak. Dışarıya sürekli mal satan, ihraç eden bir yapı, dışarıdaki pazarların birdenbire kapanmasıyla resmen kazık fren yapmış gibi oldu. Onun için tabii ki gönlümüzden bunların olmaması geçiyor. Yeni pazarlara sanayicilerimiz yöneldiğinde, inşallah bunlar düzelmeye başlayacak. Ben bu yılın son çeyreğinde çıkışın döneceğini düşünüyorum. İkincisi, dış pazarların mutlaka düzelmesi, iyileşmesi lazım. Biz küresel bir oyuncuyuz. Dünyanın 16'ıncı büyük ekonomisiyiz. Avrupa'nın 6. büyük ekonomisiyiz. Dünyadaki değişimlerden etkilenmememiz söz konusu olamaz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Mart 2009 Pazartesi 23:05:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?