2
Mayıs
2024
Perşembe
BİLECİK

Kurt: Cep telefonu kanseri körüklüyor

Uludağ Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Bölümü’nde görevli Uzman Dr. Meral Kurt, cep telefonlarının kanser hastalığını körüklediğini söyledi.

Bilecik’te, 1-7 Nisan Kanser Haftası münasebetiyle, Sağlık Müdürlüğü ve Bursa Onkoloji Derneği iş birliğiyle, kanserde erken teşhis ve ülkemizde en çok görülen kanser türleri ile tedavi yolları konusunda bir konferans düzenlendi.

Konferansta konuşan Uludağ Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Bölümü’nde görevli Uzman Dr. Meral Kurt, özellikle beslenme bozuklukları, alkol ve sigaranın kanser riskini artırdığını, aşırı şişmanlığın da kansere zemin hazırladığını belirterek, "Özellikle gençlere buradan sesleniyorum. Cep telefonları ciddi anlamda kanserin gelişmesini körüklüyor. Bütün kanserlerin üçte ikisi potansiyel nitelikte önlenebilir. Yüzde otuzu düzgün beslenme ve sigarayı bırakma önlenebilir. Günde bir meyve yemek de kansere karşı kalkan rolü görüyor. Fast food türü ayak üstü atıştırmalardan ve hareketsizlikten kaçınmak gerekir" dedi.

Bursa Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi Uzman Dr. Aslı Saran da, kadınlarda en fazla meme kanserinin, erkeklerde de birinci sırada akciğer kanserinin görüldüğünü kaydetti. Meme kanseri riskinin her 10 kadından birinde görüldüğünü belirten Saran, beslenme tarzındaki değişikliğinin kanser riskini yüzde 25-30 azalttığını hatırlattı. Saran, kanserden korunmak için ideal kiloların koruması, çok yönlü beslenme, yağ miktarının azaltması, aşırı alkol alınmaması, tuzlanarak ve tütsülenerek saklanan yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini anlattı.

Konferans sonunda Bilecik Sağlık Meslek Lisesi’nin Bursa Onkoloji Derneği yararına düzenlediği ve geliri kanserli hastalara bağışlanacak bir kermes yapıldı. 6 Eylül Kültür Merkezi’ndeki konferansı Vali Yardımcısı Osman Ateş, İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Yorgancı, SSK İl Müdürü Osman Ersöz’ün yanı sıra çok sayıda insan dinledi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2005 Salı 11:33:06
Güncelleme :11 Nisan 2005 Pazartesi 13:02:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?