7
Mayıs
2024
Salı
BİLECİK

Mermerde ilk üçteyiz

26-29 Mart 2008 tarihleri arasında İzmir’de açılan 14. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı öncesinde Gazi Eğitim Fakültesi tarafından gerçekleştirilen araştırmada, Türkiye’de en fazla mermer üretilen illerin profili çıkarıldı.

Araştırmaya göre; Bilecik, Balıkesir ve Afyon’dan sonra en fazla mermer ocağı bulunan ilk 3 il arasına girdi.

Türkiye’nin görünür doğaltaş rezervinin 5.2 milyar dolar metreküp (13.9 milyar ton) olduğu tahmin edilirken, bu rakam dünya mermer potansiyelinin yüzde 40’ına denk geliyor.

Dünya pazarlarına üstün kalitesiyle dikkat çeken 80’den fazla değişik yapıda ve 290 mermer seçeneği ile dünya sıralamasında çeşitlilik bazında ilk sırada yer alan Türkiye’de en çok Balıkesir, Afyon ve Bilecik illerinde mermer çıkartılıyor.

En kıymetli taşlar ise Tunceli, Erzincan, Elazığ, Sivas ve Tokat’taki rezervlerden elde ediliyor.

Rezervlerin yüzde 90’ı Ege ve Marmara Bölgesi’nde yer alırken, Güney Anadolu ile Orta ve Kuzey Anadolu Bölgeleri’nde mermer yatakları bulunuyor.

KAYNAĞIMIZ TEK BAŞINA 80 YIL DÜNYAYA YETER

Bilinen rezerv miktarı 1.5 milyar ton olan Türkiye’de pek çok kaynak henüz açılmamış durumda.

Türkiye şu anda elinde bulunan rezervi ile dahi dünya mermer ihtiyacını 80 yıl boyun tek başına karşılayabilecek potansiyele sahip.

Türkiye’de 4.2 milyar ton muhtemel, 8.2 milyar ton mümkün mermer rezervi bulunuyor.

Açıklanan raporlara göre Türkiye, bilinen rezervinin yalnızca yüzde 1’ini kullanıyor. Bu veriler ışığında mermerin can damarı olan Türkiye, mermer üretiminde dünyada ilk on arasında kendine yer bulabiliyor.

YURDUN DÖRT BİR YANINDA MERMER YATAKLARI

Mermer zengini Türkiye’nin, özellikle İzmir, Uşak, Afyon, Muğla, Kırklareli, Balıkesir, Bursa, Bilecik, Burdur, Antalya, Kırşehir, Çankırı, Çorum, Ordu, Gümüşhane, Kastamonu, Niğde, Kayseri, Artvin, Bitlis, Erzincan, Sivas, Tokat, Denizli, Kütahya, Devamı 3’te

Eskişehir, Diyarbakır, Elazığ, Çanakkale, Konya ve Manisaillerinde zengin mermer yatakları yer alıyor.

Türkiye’de üretilen mermer çeşitleri arasında Afyon Beyazı, Afyon Şeker, Bilecik Ğembe, Bilecik Bej, Bursa Kahve, Bursa Bej, Burdur Kahverengi, Diyarbakır Bej, Marmara Beyazı, Manyas Beyaz, M.Kemalpaşa Beyazı, Akşehir Siyah, Karacabey Siyah, Elazığ Vişne, Denizli Traverten, Kaplan Postu, Ege Bordo, Milas Leylak, Milas Kavaklıdere, Antalya Limra, Gemlik Diyabaz ve Trakya Graniti bulunuyor.

Haber11.net
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2008 Pazartesi 12:43:06
Güncelleme :14 Nisan 2008 Pazartesi 12:48:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?