7
Mayıs
2024
Salı
BİLECİK

Örnek köy icralık oldu

Bilecik Valiliği ve Bilecik 2. Jandarma Er Eğitim Tugay Komutanlığı tarafından 2004 yılında örnek köy olarak seçilen birçok yatırım alan Bilecik'in Gölpazarı ilçesine bağlı Üyük Köyü, şimdi icralık oldu. 

Geçen yıl Tarım Kredi Kooperatifinden aldıkları borçları kuraklık nedeniyle ödeyemeyen köylülerin kapılarına icra dayandı. Tarım Kredi Kooperatifi yetkilileri köylülerin bilinçli bir şekilde borçlarını ödemediğini öne sürerken, köylüler ise Hükümetin kuraklık kapsamına almadığını, Vali ve Kaymakamın borçlarını erteleyecekleri konusunda yardımcı olmaya söz verdiklerini ama sözlerinde durmadıklarını söyledi.

2004 yılında Bilecik Valiliği ve Bilecik 2. Jandarma Er Eğitim Tugay Komutanlığı tarafından örnek köy seçilen Bilecik'in Gölpazarı ilçesine bağlı Üyük Köyü, örnek köy olduğu için bir çok yatırım aldı. Suyu, kanalizasyonu, yolu yapılan Üyük Köyü, bir çok hizmeti alırken, geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık nedeniyle perişan oldu. Örnek köy olduğu için köyü ziyaret eden Bilecik Valisi Musa Çolak ve Gölpazarı Kaymakamı Yasemin Çetinkaya, kuraklık nedeniyle uğradıkları zararı bildirmelerini isteyerek borçlarının ertelenmesi konusunda köylüye yardımcı olacağını söyledi. Ancak, 30 Eylül'de köylülerin borç süresi doldu ve Tarım Kredi Kooperatifi süreyi 22 Ocak 2008 tarihine kadar

uzattı. Bu arada, yetkililere müracat ederek borçlarının ertelenmesini ve bu yılki hasat mevsimine kadar süre verilmesini isteyen köylüler eli boş döndü. Alacaklarını tahsil edemeyen 83. Nolu Gölpazarı Tarım Kredi Kooperatifi icra yoluna başvurdu. 80 hanelik Üyük Köyü'nden 20 hane icralık olurken, bir çok köylünün traktörü ve ev eşyaları İcra Müdürlüğünce alındı. Köylü bir birine kefil olduğu için icra sayısı daha da arttı.

Önceki gün dosyası işleme konan ve evine haciz gelen Üyük Köyü sakinlerinden Mehmet Yurttaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kooperatiflere borcu olan çiftçiye haciz gönderilmemesi talimatına rağmen mallarını kaybettiklerini belirterek, özellikle traktörlerin haczedilmesine tepki gösterdi. Bir çiftçinin traktörü olmadan üretim yapmasının ve borcunu ödemesinin imkanı olmadığını belirten Yurttaş; “Vali Bey ve Kaymakam Hanım, Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri ile gelerek köyümüzdeki kuraklığı yerinde gördüler. Gerekli müracaatların yapılması durumunda borçların ertelenmesi konusunda yardımcı olacaklarını söylediler. Biz de girişimlerde bulunduk, ama olmadı. Pazar günü İcra Müdürlüğü elemanları kapımıza dayanarak mallarımızı aldı. Bazı arkadaşların traktörlerini alıp gittiler. Traktör olmadan biz nasıl çalışıp bu borcu ödeyeceğiz? Hasat mevsimi daha gelmedi ve çiftçinin en zor ayında haciz yapıyorlar. Bari harman mevsimine kadar erteleselerdi” dedi.

Evden süpürgesi dahi haczedilen Hatice Yurttaş ise, tarlasını satıp borcunu ödemek istediğini ancak kendilerine müsade verilmediğini söyledi. Kuraklık nedeniyle karınlarını bile doyuramaz hale geldiklerini belirten Hatice Yurttaş, eşyalarının götürülüşünü seyrederken gözyaşları içerisinde kaldı.

Helikopterle gelip köyün fotoğrafının çekildiğini ancak kuraklık kapsamına alınmadıklarını, bırakın kuraklık kapsamını borçlarının bir yıl dahi ertelenmediğini belirten Ayten Atalay ise, hükümetten ve yetkililerden olaya el atmalarını istedi.

İcra memurları tarafından traktörü alınan Nevzat Avcı ise, geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle çevre illerin kuraklık kapsamına alındığını, ancak Bilecik’in alınmadığını belirterek, AKP Milletvekili Fahrettin Poyraz’dan bu konuda açıklama beklediğini söyledi.

Tarım Kredi Kooperatifi yetkilileri ise, borcun 2007 yılına ait olduğunu, süresinin 30 Eylül 2007 yılında dolduğunu ancak kendilerinin tarihi 22 Ocak 2008 tarihine kadar ertelediklerini fakat köylünün bu tarihe kadar iyi niyet gösterip hiçbir ödeme yapmadığını söylediler. Kooperatif alacağının yüzde 85'inin bu köyde olduğunu kaydeden kooperatif yetkilileri, borçların gübre, yem, mazot, tohum ve fide gibi zirai kredi borçlarından kaynaklandığını söylediler.

Haber11.net
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2008 Çarşamba 10:34:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?