7
Mayıs
2024
Salı
BİLECİK

Selöz Göleti inşaatına başlanıyor

Bilecik'te iki önemli çalışma, İl Koordinasyon Kurulu'nda bütün birim müdürlerinin ortak görüşmesi ile start alıyor. 

Vali Musa Çolak, Selöz bölgesinde yıllar önce sulama kanalatleri yapılan, ancak göleti bir türlü inşa edilemeyen projeye, DSİ Eskişehir Bölge Müdürlüğü imkanları ile başlanacağını, İl Özel İdare olarak da her türlü iş makinası ve akaryakıt desteğinin sağlanarak, çalışmanın birkaç yıl içerisinde tamamlanacağını söyledi. Vali Musa Çolak, ayrıca, Bilecik'te 3. Organize Sanayi Bölgesi'nin oluşturulması için 6 milyon metrekarelik yeni bir alan bulunduğunu, bu arazide bozuk orman vasfındaki yerlerin kadastro çalışmalarının tamamlanabilmesi için Eskişehir Kadastro Bölge Müdürlüğü ile Bursa Orman Bölge Müdürlüğü'nün teknik elemanlarının ortak çalışmaya gireceklerini belirtti. 

Bilecik İl Koordinasyon Kurulu 2008 yılı birinci toplantısı Vali Musa Çolak başkanlığında, Bilim Sanat Merkezi'nde yapıldı. Vali Çolak, Türkiye'de gören herkesi hayrete düşüren Selöz Göleti projesinde, göletin yapılmadan, sulama kanaletlerinin yıllar önce inşa edildiğine dikkat çekerek, "Bu projeyi KÖYDES imkanlar ile tamamlayarak bölgede tarım arazilerinin sulanmas ve kısmen de sanayiye su aktarımı konusunda önemli bir çalışmayı tamamlamayı hedefliyorduk. Ancak gelen bir talimat ile KÖYDES projelerinden sulama hizmetleri çıkartıldı. Bu karar ile elimiz kolumuz bağlandı. Bunun için DSİ Eskişehir Bölge Müdürlüğü'müzden kendi imkanları ile işe başlamalarını, Özel İdare'nin araç ve akaryakıt imkanlarını da seferber ederek, hep bir elden bu göletin inşasını birkaç yıl içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz. 360 bin metreküp su depolayacak bu göletin bölge köylüleri için büyük bir anlamı var. Ayrıca kanaletlerinin de hazır olması projeyi bitirmemiz gerektiğini gösteriyor" diye konuştu. 

DSİ Eskişehir Bölge Müdür Savaş Sekli, idare imkanları ile bu göletin inşasına başlayabileceklerini belirterek, "Bu alanda hızlı bir çalışma içine girerek oldukça önemli bir proje olan Selöz Göleti'nde 1 yıl içerisinde diyemiyorum ancak 2-3 yıllık bir dönemde neticeye gidebiliriz. Oldukça büyük bir proje valiliğinde desteği ile netice alabiliriz" diye konuştu. 

Bilecik Valisi Musa Çolak ayrıca Bursa Orman Bölge Müdürü Ali Girgin'e Pelitözü Beldesi yakınlarındaki 6 bin dekarlık alanda 3. Organize Sanayi Bölgesi'ni kurmak istediklerini belirterek, bu sahada kadastro çalışmalarında yapabilirsek neticeye gideceklerini bildirdi. Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ile Eskişehir Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü teknik elemanları görüşme yaparak bölgenin kadastrosunun neticelendirilmesi hususunda çalışmalara başladılar. 

Bu arada İller Bankası tarafından 2007 yılında 6 milyon 830 bin YTL harcanan ve şimdiye kadarki maliyeti 55 milyon liranın üzerinde yatırım olan Karasu Projesi'nin bitirildiği kaydedildi. Şu anda Pazaryeri, Söğüt ilçeleri, Küre ve Bayırköy beldelerine su taşıyan sistemin bir hafta içerisinde Bilecik TOKİ bağlantısındaki arızanın da giderilmesi ile Bilecik merkez ve Osmaneli ilçelerinin içme suyu ihtiyacını da 25 yıl boyunca karşılayacağı belirtildi. 

Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü tarafından 4,5 milyon YTL'ye ihalesi yapılan Vezirhan Kervansarayı'nın 1 Temmuz 2008 tarihinde hizmete alınacağı, DSİ Eskişehir Bölge Müdürlüğü tarafından 1.2 milyon liraya yaptırılan Osmaneli Selçik köprüsünün de 1 yıl gibi kısa bir sürede hizmete alınarak bölgedeki köy ulaşımının rahatttığı bildirildi.
Bilecik'te 2007 yılı yatırım programında 333 proje veya iş yer aldığı, yıl sonu itibariyle 270 projenin bitirildiğini, 49 projede çalışmaların devam ettiğini, 2 projenin ihale aşamasında olduğu, 12 projeye ise başlanılmadığı kaydedildi. 

Vali Çolak, 2008 yılından itibaren İl Koordinasyon Kurulu toplantılarının sivil toplum kuruluşlarının da iştirakiyle daha geniş katılımlı olacağını ve farklı görüş ve tavsiyelerle katkı sağlanacağını ifade eden Çolak, şöyle konuştu: "2007 yılı yatırım programında yer alan projelerin proje tutarları toplamı 859 milyon YTL, 2007 yılı ödeneği 108 milyon YTL, yıl sonuna kadar yapılan harcama ise 101 milyon YTL'dir. 

Ortalama nakdi gerçekleşme yüzde 93'tür. İyi bir yatırım yılı olmuştur. KÖYDES projesi kapsamında, 2007 yılında, köy yollarında 96 proje uygulanmıştır. 170 kilometre birinci kat, 207 kilometre ikinci kat olmak üzere 377 kilometre asfalt kaplama yapılmıştır. 2007 yılı sonu itibariyle 8 köyümüz dışında bütün köylerimizin yolu asfalttır. Köy içme suyu sektöründe 2007 yılında KÖYDES Projesi kapsamında, 2 yeni tesis, 24 tesis geliştirme, 5 bakım ve onarım olmak üzere 31 proje gerçekleştirilmiştir. 2007 yılı sonu itibariyle 237 köyümüz kapalı şebekeli 6 köyümüz çeşmelidir." 

İller Bankası Köy Kalkınma payından 2006 yılı sonunda gönderilen 600 bin YTL ödenekle 3 düğün salonu ikmali, 2 hal binası ikmali, 1 sulama amaçlı enerji nakil hattı ve 14 kilitli parke ve bordür taşı döşeme işi olmak üzere 20 proje gerçekleştirildiğini anımsatan Vali Çolak, şöyle devam etti:
"Bu sene yine İller Bankası Köy Kalkınma payından gönderilen 975 bin YTL ödenekle 2008 yılında da benzer çalışmalar yapılacaktır. 2007 yılında BELDES Projesi kapsamında yürütülen 22 adet projeden 19 adedi tamamlanmış 3 adedinde çalışmalar devam etmektedir. 2 bin 200 metre asfalt, 2 bin 811 metre beton yol yapılmış ve planlanan 57 bin 796 metrekare kilitli taşın 42 bin 689 metrekaresi tamamlanmıştır. BELDES Projesi kapsamında 8 bin 892 adet bordür taş döşenmiştir." 

Vali Çolak, Haziran ayında yapılacak İl Koordinasyon Kurulu toplantısının en önemli gündem maddesinin 2009 yılı yatırım teklifleri için valilik görüşünün oluşturulmasına yönelik değerlendirmeler olacağını belirterek, İl veya Bölge Müdürlüklerinin, yatırım tekliflerini değerlendirme sonucunda valilik görüşü ile birlikte merkez teşkilatlarına gönderileceğini sözlerine ekledi. 

Toplantıda, 2007 yılında yapılan çalışmalar ve 2008 yılı programında yer alan projeler yatırımcı kuruluşlar tarafından tedaylı bir şekilde anlatıldı. Toplantıya Kaymakamlar, Belediye Başkanları, yatırımcı bölge ve il müdürleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Mart 2008 Cuma 13:09:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?