5
Mayıs
2024
Pazar
BİLECİK

Şenlikte renkli görüntüler

Bilecik'in Pazaryeri ilçesine bağlı Kınık köyündeki 4.Çömlek Şenliği'nde köylü kadınlar çömlek defilesinde boy gösterdi.

Köyün kızları da yoğurt yeme yarışmasında gözleri kapalı yarıştılar. Türkiye'nin 4 yanından gelen motorcular ise Kınık Köyü'nde 3 gün kamp yaptı.

Bilecik'in Pazaryeri'ne bağlı Kınık köyünde 4. Çömlek şenliği renkli görüntülere sahne oldu. Pazaryerine 9 kilometre mesafede bulunan ve 30 hanenin çömlekle geçimini sağladığı Kınık Köylüleri, 100 yılı aşkın geçmişini düzenlenen şenlikle sergiledi.

150 yıl önce Bulgaristan'dan göç eden soydaşlarca getirildiği tahmin edilen çömlekçiliğin hikayesi Kınık köyünde, soydaşlardan biri olan Şakir Türk adlı kişi ile başladı. Evlerin ve sokakların temizliği ile dikkat çeken köyde farklı stillerde 60-70 ocak bulunurken, bir çoğuna kilit vurulduğu belirtildi. Çömleğe şekil veren ellerin bir bir göçüp gitmesi ile genç nüfusun başta Bursa, çevre il ve ilçelere gitmesi ocakların sayısını azaltsa da Kınıklı çömlekçiler seslerini ve usta ellerle yoğurdukları hamuru dünyaya tanıtmaya kararlı görünüyor.

Bursa, çevre il ve ilçelerden çok sayıda davetlinin katıldığı şenlikte, çömlek yapan ustaların hünerleri ilgi topladı. Köylü kadınlarının çömlek defilesi ve çömlek korusu konuklardan alkış aldı. Yapılan gözü kapalı yoğurt yarışması da konukları kahkahaya boğdu.

Çömlekçilik şenliği Türkiye'nin dört bir yanından gelen ve Kınık köyü yakınlarında 3 gün konaklayan Emok (Enduro Motosiklet Kulübü) üyelerini de misafir etti. Emok üyelerinin çömlekler eşliğinde yaptığı motirsiklet gösterileri şenliğe ayrı bir tat kattı.
 

İHA
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2009 Salı 10:18:15
Güncelleme :7 Temmuz 2009 Salı 10:20:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?