7
Mayıs
2024
Salı
BİLECİK

Sigara ve kanser konferansı

Bilecik Devlet Hastanesi Göğüs Cerrahi Uzmanı Alper Tabur, Türkiye'de erişkinlerin ikinci ölüm sebebinin kanser olduğunu söyledi. 

6 Eylül Kültür Merkezi'nde Göğüs Cerrahi Uzmanı Alper Tabur tarafından verilen konferansta, sigara ve kanser konusunda bilgiler verildi. Tabur, Türkiye'de erişkinlerin ikinci ölüm sebebinin kanser olduğunu belirterek, "Sigara alışkanlığı kanser ölümlerinin en büyük sebebidir. Sigaranın tüm kanserlerin yüzde 30'uyla ilişkisi vardır. Dünyada hızla artan akciğer kanserinin yüzde 80-90'ından sigara sorumludur. Sigaranın başlıca sebep olduğu kanserler arasında akciğer, ağız, mesane, böbrek, pankreas, mide kanserleri gelir.. Gelişmiş ülke erkeklerinde görülen kanser ölümlerinin yüzde 40-45'i sigaraya bağlıdır. Kadınlarda düşük olup yüzde 10'un altındadır. Ancak kanser hastalığı hızla artmaktadır. Akciğer kanseri dünyada en çok görülen tümorol bir hastalıktır. Her yıl bir milyon yeni akciğer kanseri vak'ası ortaya çıkmaktadır. Akciğer kanserindeki ortalama yıllık artışı tüm öteki kanser artışından daha fazladır. Akciğer kanseri kanser alanındaki tüm başarıları sıfırlamaktır" diye konuştu. 

Tabur, "Kanser ölümlerindeki artışın sürmesinden de akciğer kanseri sorumludur. İl ve ilçe verilerine göre, Türkiye'de erişkinlerde ikinci ölüm sebebi kanser hastalığıdır. Kanser ölümleri arasında akciğer kanseri birinci sırada yer almakta. Sigarayı bırakmak sağlık açısından büyük yarar sağlar" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2008 Perşembe 13:58:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?