8
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLECİK

Söğüt'te 'Osmanlı' Sempozyumu

Atatürk Kültür Merkezi, Söğüt Kaymakamlığı ve Bilecik Üniversitesi iş birliğiyle ''Söğüt ve çevresinde kültür ve sanat hayatı'' konulu 11. Osmanlı Sempozyumu Bilecik'in Söğüt ilçesinde gerçekleştirildi. 

Bilecik Valisi Musa Çolak, Belediye Kültür Merkezi Salonu'ndaki sempozyumda yaptığı konuşmada, rekabet çağında, milletleri ayakta tutacak en önemli kurumlardan birisinin milli kültürler olduğunu belirterek, ismi Osmanlı ile özdeşleşmiş tarihi Söğüt ilçesinin misyonunu her zaman koruduğunu söyledi. Çolak, "Bu topraklarda kendi kültürümüzü üretemez ve yarınların teminatı olacak nesilleri iyi yetiştiremezsek, küresel dünyada kendi benliğimiz ile var olmak güçleşir. Bu itibarla, kendi kültür köklerimizi diri tutmak mecburiyetinde ve mütemadiyen oralardan beslenmek durumundayız. Üzerinde bulunduğumuz bu toprakların, Söğüt'ün, Bilecik'in Türk kültüründe böylesine hayati bir önemi vardır. Osmanlı Devleti'nin doğduğu ve asırlara damgasını vuran Türk büyüklerinin, Ertuğrul Gazi, Şeyh Edebali, Osman Bey, Dursun Fakı ve diğer birçok şahsiyetin Söğüt ve çevresinde bıraktıkları maddi, manevi değerler, yüzyıllar boyunca yaşatılmış ve yaşatılmaya devam etmektedir" dedi. 

Bilecik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özcan da, yeryüzünde iddia sahibi milletler için değişmez bir kuralın bulunduğunu, bilime, zaman ve mekana hakim olan milletlerin iddialı milletler olduğunu belirtti. 

Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Horata da, kültürlerin birbirleri ile mücadeleleri, varlıklarını gelişerek sürdürme isteğinin, insanlık tarihinin belirleyici öğesi olduğunu belirtti. 

Ankara Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refik Turan, Söğüt'ün Osmanlı siyasi embriyosu olarak doğduğunu, büyüdüğünü, Türk tarihine ve İslam medeniyetine emsalsiz üç başkent varlığı bıraktığını belirterek, bunların Bursa, Edirne ve İstanbul olduğunu söyledi. 

Prof. Dr. Gül Akyılmaz da, Osmanlı hukuk sistemi ve yargı teşkilatının kendisinden önceki Türk devletlerinden büyük oranda etkilendiğini ve Osmanlının devraldığı mirası daha da geliştirerek, kendine özgü nitelikler katarak yeniden şekillendirildiğini belirtti. 

İkinci oturumda, Prof. Dr. Mehmet Öz, "13. Yüzyıl Sonları ve 14. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Beyliğinde Sosyal Hayat", Prof. Dr. Necati Demir, "Saltık-Name'ye Göre Söğüt Çevresi ve Osmanlılar", Sadullah Gülten "Söğüt Yörükleri", Prof. Dr. Metin Ekici "Yörük Düğün Gelenekleri" konulu birer konuşma yaptı. Sempozyumun ardından Vali Çolak ve beraberindekiler, Hamidiye İdadisi, Darüleytam ve Ertuğrulgazi türbesini ziyaret etti.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2008 Cuma 20:27:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?