7
Mayıs
2024
Salı
BİLECİK

Tarih gün yüzüne çıkıyor

Bilecik'te tarihi eserlerin gün ışığına çıkarılması için kazılar başladı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce ihale edilen, sadece minareleri ayakta kalan ve yok olmaya yüz tutan Emirler, Akkaldırım, Osman Gazi, Karacalar camileri ile Süleyman Paşa hamamı yeniden ayağa kaldırılacak. Tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılmasına yönelik kazı çalışmaları başladı. Şu ana kadar yöre tarihine ışık tutacak bazı eserler gün yüzüne çıkarıldı.

14. asırda Orhan Gazi tarafından babası Osman Gazi'nin adına yaptırılan, İstiklal Savaşı'nda Yunanlılar tarafından tahrip edilip yakılan caminin kalıntılarını ortaya çıkarmak için kazılar devam ediyor. 1910 yılına kadar cami olarak kullanılan ve sadece minaresi ve avlu duvarlarının pek azı ayakta kalmış olan Osman Gazi Camii'nde yapılan kazı çalışmaları esnasında 1848 yılına ait kitabe ve Sultan Abdülaziz dönemine ait bir adet sikke bulundu. Tarihi eserler ileride sergilenmek üzere Bilecik Müzesi'nin deposuna konuldu.

Sanat tarihçisi Erdal Mean, "Bilecik Müzesi tarafından yürütülen tarihi mekanlardaki kazı çalışmaları için 13 işçi çalışıyor. Sözleşme bedeli 179 milyon YTL. Caminin mihrap kısmı yıkılmış, Yunan işgali zamanında camii çok zarar görmüş. Kazıları 2009 Ağustos tarihine kadar bitirmeyi planlıyoruz. Birçok tarihi eseri gün yüzüne çıkarmayı düşünüyoruz." dedi.

iha
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2008 Perşembe 23:05:30
Güncelleme :13 Kasım 2008 Perşembe 23:13:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?