5
Mayıs
2024
Pazar
BİLECİK

Tarihi Hamam'da kazı başladı

Bilecik’te yer alan tarihi hamamın gün yüzüne çıkartılması için kazı çalışmaları başlatıldı.

Moloz yığınına dönen ve içi çöple dolu tarihi hamamda kazı çalışmaları Bilecik Müze Müdürlüğü denetiminde gerçekleştiriliyor.

Osmanlı'nın son döneminde mimari tekniğiyle yapılmış 200 senelik tarihi yapı Edebali Vadisi'nde bulunan Emirler hamamı ile aynı planda inşaa edilmiş.

Osmanlı mimarisine uygun olarak soyunmalık, ılıklık, sıcaklık, su deposu ve külhandan meydana gelen hamamda soyunmalık kısmı yıkılmış. Üzeri ahşap olan tarihi yapının yangından dolayı yok olmuş. Üst kubbeleri de yıkılmış tarihi hamamın sadece kubbe etekleri kalmış. İç mekan temizliğinden sonra soyunmalık kısmı ortaya çıkartılmış olacak.

Kazılarla ilgili bilgi veren Bilecik Müzesi Sanat Tarihçisi Erdal Mean; “Yunan işgalinde üç defa yaşanan yangından dolayı bu eserlerin çoğu yok oldu veya harabeye döndü. Ata yadigarı bu eserleri yeniden Bilecik’e kazandırıp gelecek nesillere aktaracağız. Burada tarihi yapının olduğu Osmanlı’nın sadece Edebali vadisinde olmadığını şu anda da Bilecik yerleşkesinde de var olduğunu kanıtlıyor. Kazıların tamamlanmasının ardından restorasyon çalışmalarına başlanacak. Kazı sonunda kurnalar da, sekilerde ortaya çıkacak” diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2009 Pazar 18:14:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?