7
Mayıs
2024
Salı
BİLECİK

Turfanda kiraz üreticileri sevindirdi

Piyasaya yeni çıkan turfanda kirazların 2 buçuk YTL'den satılması üreticileri sevindirdi. Bilecikli kiraz üreticileri, fiyat 2 YTL'nin altına düşmediği sürece hiçbir problem olmadığını belirtirken, geçen yılın aksine yağışların bol olması nedeniyle verimli bir sezon geçirmeyi beklediklerini söylediler. İç piyasanın çok kötü olmadığını belirten üreticiler, ihracat sezonunun açılmasını bekliyorlar.

Türkiye'nin en önemli kiraz üretim merkezlerinden birisi olan Bilecik'te, Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık ve don kiraz üretimini bitirmişti. Kuraklık nedeniyle ağaçlar meyve vermezken bazıları da kurumuş ve sökülmek zorunda kalmıştı. Böyle bir yılın ardından, bu yıl yağışların bol olması kiraz üreticilerinin yüzünü güldürüyor. Piyasaya sürülen turfanda kirazlar, hem daha büyük hem de fiyatları daha yüksek. Turfanda kirazlar, kalibresine göre 1 buçuk ile 2 buçuk YTL arasında alıcı buluyor. Üreticinin 2 YTL'ye toptancıya sattığı kiraz, halde 4 YTL'yi bulurken marketlerde ise 6 YTL'ye kadar çıkıyor.

Bilecik'in önemli kiraz üretim merkezlerinden olan merkez Yeniköy'deki kirazlar ilk kez piyasaya sunulan turfanda kirazlar oldu. Yeniköylü kiraz üreticilerinden Abdullah Keskin, bu yılın verimli ve bereketli geçtiğini belirtti ve

"Geçen yıl yaşanan kuraklık ve don nedeniyle kiraz üretimi olmadı. Sadece bizim köyümüzde değil, bölgedeki tüm ilçe ve köylerde kiraz olmadı. Allaha şükür, bu yılki yağışlarda bol, kirazlarda. turfanda kirazın fiyatının 2 buçuk YTL'ye kadar çıkması bizi sevindirdi. Fakat, asıl kiraz sezonu birkaç hafta sonra başlıyor. Eğer, kirazlar o dönemde de 2 YTL'nin üzerinde alıcı bulursa bu yıl bizim için verimli bir yıl olur. Turfanda kiraza verilen fiyat kirazın asıl fiyatı değil. Gerçek fiyat bir kaç hafta sonra asıl sezon açılınca oluşacak" dedi.

Geçen yıl yaşanan kuraklığın etkisinin bu yıla da yansıdığını, son baharda tam olarak beslenemeyen kiraz ağaçlarının bu yıl için istenilen seviyede meyve vermediğini kaydeden üretici Abdullah Keskin, bu yılki bol yağışların meyvesini gelecek yıl alacaklarını belirterek; "Eğer seneye kuraklık ve don olmaz, yağışlar bu yılki gibi bol olursa gelecek bereketli bir yıl olur. Bu yıl yaşadığımız sorunların önemli bir kısmı, geçen yılki kuraklık oldu. Ağaçlar kendini tam olarak geliştiremedi. Geçen yıl rekolte kayıbı yüzde 90'ları bulmuştu. Ancak, üretim geçen yıla göre çok iyi şükür. İnşallah seneye daha iyi olur" dedi.

Kiraz sezonunda, günlük ortalama 100 tona yakın kiraz üretiminin olduğu Gölpazarı’nda ise, bazı kesimlerdeki ürünleri don vurdu. Ancak, Gölpazarı'nda da kiraz üretimi geçmiş yıla göre önemli ölçüde arttı. İlçedeki turfanda kirazlar yeni yeni piyasaya çıkarken, iç piyasadaki fiyatlar 2 YTL civarında seyrediyor. Geçen yıl yaşanan don ve kurak nedeniyle kirazdan gelir elde edemeyen Gölpazarlıların tek umudu ise ihracat. Üretimlerinin önemli bir bölümünü ihraç eden Gölpazarlı üreticiler, dış piyasaya gidecek olan ve kalibresi 25 ile 40 arasında değişen kirazların yurt dışına en az 3 ile 4 YTL'den satılmasını bekliyorlar.

Gölpazarı Belediye Başkanı İsmail Uzmay ise, Haziran ayında yapacakları Kiraz Festivali ile, Türkiye'nin önemli kiraz üretim merkezi olan Gölpazarı kirazını tanıtmayı amaçladıklarını söyledi.

Haber11.net
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2008 Pazartesi 10:28:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?