7
Mayıs
2024
Salı
BİLECİK

Türkmenistan Heyeti Bilecik'te

Türkmenistan Ankara Büyükelçisi Nurberdy Amanmuradov, Bilecik Valisi Musa Çolak'ı ziyaret etti. 

Türkmenistan Ankara Büyükelçisi Nurberdy Amanmuradov, Bilecik Valisi Musa Çolak'ı makamında ziyaret etti. Bilecik'in Türkmenistan ile arasında ayrı bir gönül köprüsünün bulunduğunu söyleyen Vali Çolak, "1206 yılında Türkmenistan toprakları olan Merv'de doğan Şeyh Edebali, Anadolu'ya göç etti. 

Osmanlı Devleti'nin manevi kurucusu Şeyh Edebali, kızını Osman Gazi'yle evlendirdi. Bilecik'e yerleştirdi ve burada hayatını kaybetti. Türkmenistan'da doğup bu topraklara göç ederek yerleşen Ertuğrul Gazi'nin kabri de Söğüt ilçesinde bulunmaktadır. Bağımsızlıktan sonra Türkmenistan'ın çok geliştiğini müşahede ettim. Dost ve Kardeş ülke Türkmenistan'ın gelişimine Türk yatırımcıların büyük katkısını görünce sevincim daha da arttı" dedi. 

Büyükelçi Amanmuradov ise 1071'de Malazgirt'de başlayan Türkmenlerin Anadolu'ya gelişi sonrasında Şeyh Edebali'nin, Osman Gazi'nin ve Orhan Gazi'nin, Söğüt'te Osmanlı Devletini kurduğunu hatırlatarak, "Üç kıtaya hüküm etmiş ve temelleri atılmış yerde bulunmaktan çok memnunum. Türkmenistan ile Türkiye bir millet, iki devlettir. Ticarette, politikada, kültürde ve her işte iki devletin kardeş ve birlikte olması çok önemli" diye konuştu. 

Konuşmaların ardından Amanmuradov, Valilik anı defterini imzaladı. Vali Çolak, ziyaret anısına fincan takımı hediye ederken, Büyükelçi Amanmuradov da Türkmenistan kitabı hediye etti.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2008 Perşembe 20:34:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?