7
Mayıs
2024
Salı
BİLECİK

Yahya Kemal, Bilecik'te anıldı

Ünlü şair Yahya Kemal Beyatlı, Bilecik'te anıldı. 

Altı Eylül Kültür Sitesi'nde düzenlenen Yahya Kemal Beyatlı'yı anma gecesine, Vali Musa Çolak ve eşi Gülsüm Çolak, İl Milli Eğitim Müdürü A. Said Çalışkan ile çok sayıda yetkili ve vatandaş iştirak etti. Bayatlı'nın bestelenmiş şiirleri ise Yasemin Özol tarafından seslendirildi. 

Geceye konuşmacı olarak katılan İstanbul Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Kazım Yetiş, Yahya Kemal Beyatlı'nın şahsiyeti ve şairliğini ele aldı. Ardından Doç. Dr. Sakin Ömer, ünlü şairin fikriyatı hakkında bilgiler vererek, "Ezansız semtler" adlı makalesinde, Beyatlı'nın fikri yönüne dair önemli ip uçları bulunduğunu ifade etti. 

Ömer, "Yahya Kemal Beyatlı bohem hayatı hiç sürmemiştir. Aksine toplumun meselelerine eğilmiştir. Üsküp'te doğan şair, 1902'de İstanbul'a gelir. 1903'de kaçarak Paris'e gider. Ünlü hocalardan tarih dersi alan Bayatlı'da milliyetçilik fikri başlar. Ondaki milliyetçilik, kökünden kopmadan geleceğe bakan bir milliyetçiliktir" dedi. 

Son konuşmacı olarak Yr. Doç. Dr. Sait Başer ise, "Şairimiz, anlamın değerini bilen bir mütefekkirdir. Çünkü dış unsurlarla kendi değerlerimizi birleştirerek, anlama olgusunu ortaya koyarız. Tarihi, kültürle olan dostluğu ön plana çıkaran Yahya Kemal Beyatlı, bir medeniyet adamıdır. Bu yüzden birçok sanat adamını ve dalını etkilemiştir. Etkilediği sanatçılar arasında Nazım Hikmet, Necip Fazıl, Fuat Köprülü ve Muammer Ergin gibi birçok ünlü isim vardır. Millet, aralarında kalp ve menfaat birliği olan kişilerden oluşur" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2008 Cumartesi 15:28:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?