8
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLECİK

Zirai ilaçlar kontrol altında

Bilecik Tarım İl Müdürlüğü, tarladan direk sofraya ulaşan meyve ve sebzelerde kullanılan zirai ilaçları kontrol altına almak için çalışma başlattı. Şeftali, Çilek, Kiraz, Elma, Üzüm, Domates, Kayısı ve Narenciye gibi ürünlerde kullanılan ilaçları kontrol altına almaya çalışan ekipler, Bilecik'in köylerini dolaşarak çiftçileri bilinçlendiriyor. Bu yıl gönüllü olarak başlayan çalışma gelecek yıl zorunlu hale gelecek.

İnsan sağlığını tehdit eden tarım ilaçlarına karşı çalışma başlatan Bilecik Tarım İl Müdürlüğü, köylüleri bilinçlendirme çalışmalarına başladı. Özellikle kiraz üretiminin fazla olduğu Gölpazarı ilçesinde yoğunlaşan Tarım İl Müdürlüğü ilçe ilçe, köy köy dolaşarak zirai ilaçların kullanımı konusunda çiftçileri bilinçlendiriyor.

Tarladan direk sofraya gelen Şeftali, Çilek, Kiraz, Elma, Üzüm, Domates, Kayısı ve Narenciye gibi ürünlerde kullanılan kimyasal ilaçların insan sağlığını tehdit ettiğini, bu ürünlerin sağlıklı bir şekilde yetiştirilip sofralara ulaşması için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından başlatılan çalışmanın Bilecik'te de uygulandığına dikkat çeken Bilecik Tarım İl Müdürü Bilgin Aydın, amaçlarının kullanılan ilçaları kontrol altına almak olduğunu söyledi. Uygulamanın bu yıl gönüllülük esasına dayalı olduğunu, vatandaşın bilgilendirileceğini ancak gelecek yıl uygulamanın zorunlu hale getirileceğini belirten Bilecik Tarım İl Müdürü Bilgin Aydın; “Bilecik'te Bakanlığımızca seçilen 8 ana üründen ilimizde dış pazara satışı yoğun olan Kiraz ürününü kayıt altına alınacaktır” dedi.

Projenin amacının tarım ilaçlarının doğru zamanda ve doğru dozda kullanımının sağlanarak olduğunu belirten Aydın: “Çiftçilerimizin gereksiz ilaçlama tekrarlarından ve fazla ilaç kullanımından tasarruf ederek girdi maliyetlerinin en aza indirilmesi ve tüketicilerimizde kalıntısız ürün temini sağlamaktır. Bu proje kapsamında ilimizde ekonomik olarak yoğun kiraz üretimi Merkez ilçesi, Yeniköy ve Deresakarı köyleri, Söğüt İlçesi Küre beldesi ve Gölpazarı ilesi Köylerinde çiftçilerimize Kiraz Hastalık ve Zararlıları ve bunlara karşı ne zaman ve ne kadar bitki koruma ürünlerinin kullanılacağı konusunda gerekli eğitimler Bitki Koruma şubesi müdürlüğü teknik elemanlarınca verildi ve 600 adet kitapçık ve üretici kayıt defteri dağıtımı yapıldı” diye konuştu.

Bilecik Tarım İl Müdürü Bilgin Aydın, kayıt altına alınan kiraz üreticilerinin kontrollerinin İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri tarafından düzenli bir şekilde yapılacağını ve üreticilere gerekli bilgilerin verileceğini de sözlerine ekledi.

Haber11.net
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2008 Cuma 14:17:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mustafakurt IP: 88.240.117.xxx Tarih : 18.05.2008 14:58:16

selamın aleyküm başta tarım il müdürlühüne ve sayın valimize çok teşekkürler deresakarı köyüme her şeyi saglıyorlar ama bide mazot a bi çare bulsalar çok iyi olcak bide geçlerimize iş imkani bulsalar çok mükembel olucak