24
Mayıs
2024
Cuma
BOZÜYÜK - BİLECİK

Karasu kurudu

Birçok yerleşim yerinin su ihtiyacını karşılaması planlanan Bilecik’in Bozüyük İlçesi’ndeki Karasu deresinde verimli su gözelerinin kuruduğu bildirildi.Çalışmaya şimdiye kadar 70 trilyon harcandı.

Bilecik ile Pazaryeri, Osmaneli, Söğüt, Çaltı, Bayırköy ve Küre’ye içme suyu olarak götürülmesi için İller Bankası tarafından 15 yıldır yapılan çalışmalarda şimdiye kadar 70 trilyon lira harcanırken, Karasu’nun çıkış kaynağında bazı su gözeleri tamamen kurudu.

Bozüyük Karasu ve Çevresini Koruma Derneği Başkanı İzzet Yavaş, "Bu proje ile olmayan su 7 belediyeye pay edilecek. Olmayan su için trilyonlarca lira harcanıyor. Şu anda yağışların en yoğun olduğu kış mevsimindeyiz. Fakat burada 7 belediyeye dağıtmak için yeteri kadar su yok. Daha önceki dönemlerde bol miktarda su bulunan bazı verimli su gözeleri şu anda tamamen kurumuş durumda. Olmayan suyun hayali paylaşımı yapılıyor" dedi.

Sivil toplum örgütü olarak buradaki suyun 7 belediyeye dağıtmak için yeterli olmadığını anlatmaya çalıştıklarını, 15 yıldır bu konuda mücadele verdiklerini belirten Yavaş, "İlgililerin sesimizi duymasını istiyoruz. Olmayan suyun paylaşımı için trilyonlarca para harcandı ve harcanmaya devam edecek. Bu devletimize büyük bir yük getirecek. Yüzde 35’i tamamlanan projeye 70 trilyon lira harcandı. Zararın neresinden dönülse kardır" diye konuştu.

Daha önceki yıllardaki su debisi göz önüne alınarak hazırlanan fizibilite raporunun hatalı olduğunu savunan Yavaş, projenin yeniden ele alınarak ölçümlerin tekrar yapılmasını istedi.

Karasu projesinin 1991 yılında İller Bankası yatırım programına alınıp, 1993 yılı Şubat ayında Resmi Gazete’de yayınlandığı öğrenildi. Kamulaştırma yapılmadığından arazi sahiplerinin mahkemeye başvurmaları sebebiyle Bozüyük’ün Çaydere Köyü’ne döşenen 26 adet su borusunun 2004 Ağustos’unda söküldüğü belirtildi. 17 Ağustos depreminin ardından kaynaktaki suyun azaldığı ifade ediliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2005 Cuma 18:51:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?