1
Mayıs
2024
Çarşamba
BOZÜYÜK - BİLECİK
Belediye Sayfaları
Nufus
203.777
Yüz Ölçümü
4.307
İlçe Sayısı
8
Vali
Nufus
64.514
Yüz Ölçümü
928
Belediye Sayısı
47
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Bozüyük Genel Bilgi

Bozüyük Genel Görünüm

Marmara Bölgesi'nin güneydoğusunda, Bilecik İli'ne bağlı bir ilçe olan Bozüyük, kuzeyinde Bilecik, kuzeybatısında Pazaryeri ilçesi, kuzeydoğuda Söğüt, doğuda Eskişehir, güneyde Kütahya, batıda Domaniç ve İnegöl ilçeleriyle çevrilidir. İlçenin toprakları, Uludağ kütlesinin uzantısı olan dalgalı bir aşınım alanı ile kaplıdır. Bu alan üzerinde yer yer tepeler yükselir. İlçe toprakları, Sakarya'yı besleyen küçük çay ve derelerle sulanır. Bunlardan biri olan ve zaman zaman taşkınlara neden olan Sarısu Çayının üzerine 1976 yılında Dodurga Barajı yapılmıştır. İlçe topraklarının orta kesiminde kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda Bozüyük Ovası uzanmaktadır. Kuzeybatıda daralan ova, güneye doğru genişler ve güneydoğuda İnönü Ovası ile birleşir.

Bozüyük,adını bulunduğu yerin coğrafi özelliğinden almaktadır.Şehir merkezinin kuzeyinde ve çevresindeki tepelere göre bozkır bir tepe bulunmaktadır. Şehre ismini veren tepe,bir hüyük’e benzediği için ve bozkır olduğundan Bozüyük denilmiştir.Hüyükler yığma topraktan yapılmış yapay tepeler olmasına rağmen buradaki tepe tabii bir şekilde oluşmuştur. Denizden yüksekliği 740 m. olup, yüzölçümü 928 km2'dir. İlçenin toplam nüfusu 55.407'dir.

İlçenin ekonomisi tarım ve sanayiye dayanmaktadır. Yetiştirilen tarımsal ürünler, buğday, arpa, şeker pancarı ve şerbetçiotudur. Hayvancılık da ilçe ekonomisinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Şeker pancarı üretimine dayanan sığır besiciliği de yapılmaktadır. Sanayi, gıda, seramik, tuğla ve makina imalatı dallarında yoğunlaşmıştır.

Metristepe Şehitlik ve Anıtı
 

Tarihte adı Lamunia olarak geçen Bozüyük'te ilkçağda itibaren Hititlerin M.Ö. 1200 yıllarından sonra Balkanlardan gelen Frigyalıların bölgeye hakim oldukları antik kalıntılardan anlaşılmaktadır. Bölgedeki 600 yıllık Frigya hakimiyetine Kafkaslardan gelen Kimmer’ler son vermişler, Kimmer’lerin bir asır süren egemenlikleri Lidyalıların gelmesiyle son bulmuştur. Daha sonraki yıllarda Persler, Makedonyalılar, Bithnialıların egemenliği altında kalan bölge, 395 yılından itibaren Roma hakimiyetine girmiştir. Bizans döneminde Bozüyük ’’Lamunia’’ olarak anılmıştır.660-720 yıllarında bölge, Arap-Emevi kuvvetlerinin geçit yeri olmuş, Malazgirt Savaşı'ndan (1071 ) sonra Bozüyük ve çevresi Türklerin hakimiyetine girmiştir.1289'dan itibaren Osmanlı hakimiyetine geçmiştir.

1877 -1878 Osmanlı-Rus harbinden sonra Balkanlardan Anadolu’ya göç eden Türklerin bir bölümü Bozüyük’e yerleştirilmişerdir. 4 Eylül 1922 ’de düşman işgalinden kurtulan Bozüyük, 1924 yılına kadar Söğüt Kazasına bağlanmış, 1924'te de ilçe konumuna getirilmiştir.

Kentteki en önemli tarihi eser, 1525-1528 tarihlerinde Kasım Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırıldığı sanılan Kasım Paşa Camisi ve Külliyesidir.

Kenthaber Kültür Kurulu
 

 

 

Yayın Tarihi : 27 Nisan 2009 Pazartesi 12:44:36

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR