2
Mayıs
2024
Perşembe
SÖĞÜT - BİLECİK

Orhan Gazi


Orhan Gazi   (1281-1362)

Osmanlı Padişahı. Osman Gazi’nin Mal Hatun’dan doğan oğlu. Babasının sağlığında beyliğin yönetim ve askerlik işlerinde görev aldı, onun ölümünden sonra yönetimi üstlendi. Bilecik’in alınmasında yararlılık gösterdi. Osman Gazi, beyliğin yönetsel düzenlemesinde oğlu Orhan Gazi’ye Sultanönü yöneticiliğini verdi.
Yöneticilik ve savaşlarda çok başarılı olan Orhan Gazi, 1320’de babasına vekil oldu. Hemen ertesi yıl Mudanya’yı ele geçirdi. Daha sonra babasının en büyük isteğini gerçekleştirdi. Bursa’yı Osmanlı topraklarına kattı. 1326’da babası ölünce yerine geçti.
1329’da İznik’i kuşattı, 1330’da burayı ele geçirdi be başkent yaptı. Padişahlığı süresince babasının islediği yayılma politikasını sürdürdü. Rumeli’de Sırplarla Bizanslıların çarpışmalarından yararlanarak Gelibolu’yu da topraklarına kattı.
Orhan Gazi bir yandan Anadolu ve Rumeli’de topraklarını genişletirken, öte yandan da devletin yönetsel düzenlenmesini gerçekleştirmeye çalıştı. Kurduğu devlet organlarından en önemlisi “Divan”dır. Devlet adamlarının ve askerlerin giysilerini belirledi. Orduda da düzenli örgütlenmeyi gerçekleştirdi. Osmanlı Padişahları içinde ilk sikke bastıran da Orhan Gazi’dir.
Zamanında devlet sınırları içinde adına yaptırılan cami, çeşme, medrese gibi yapıtlar, Erken Osmanlı Mimarisinin başlangıç yapıtları olarak değerlendirilmektedir. Bunlardan bazıları: Bursa’da Orhan Gazi camisi, Orhan Gazi Medresesi, Orhan Bey Türbesi, İzmir ve Bilecik’deki Orhan Gazi Camisi vb.
III.Murat döneminde bastırılan Hünername adlı yapıtta Orhan Gazi’ye ilişkin bir çok minyatür bulunmaktadır. Bugün Topkapı Sarayında sergilenen bir de portresi bulunmaktadır.
Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar