1
Mayıs
2024
Çarşamba
SÖĞÜT - BİLECİK

Osman Gazi


Osman Gazi   (1258-1324)

İlk Osmanlı Padişahı. Söğüt’te doğdu. Konya Selçuklu Devleti uç beylerinden Ertuğrul Gazi’nin oğludur. Ertuğrul Gazi, yörede katıldığı savaşlarda kazandığı başarılarla Selçuklu Sultanı’ndan Söğüt yöresini “Yurtluk” olarak almıştı.
Ertuğrul Gazi’nin ölümünden sonra (1281) yerine Osman Bey geçti. O da Selçuklularca “Uç beyi” olarak tanındı. Bu dönemde Bizans Devletinde olduğu gibi, Anadolu’da da büyük bir dağınıklık yaşanıyordu. Osman Bey, bu dağınıklıktan yararlanarak topraklarını genişletme yoluna gitti. Beyliği sırasında önce Aya Nikola ile çarpıştı ve Kızılca’yı ele geçirdi.
1288’de Karacahisar’ı alıp, tekfurunu Selçuklu Sultanı’na tutsak gönderdi. Bu başarısından dolayı kendisine egemenlik hakkı verildi. 1299’da Bilecik ve İnegöl yöresini topraklarına  katan Osman Bey, ilk başkenti Karacahisar’da adına “hutbe” okutarak egemenliğini ilan etti.
1292’de Göynük ve taraklı Yenicesi’ni beyliğine kattı. Ardından İzmit, Karamürsel ve Mihaliç yöresini ele geçirdi. Kendisine bağlı kalan tekfurları yerinde bırakarak, yayılmayı sürdürdü. İznik’i kuşattı.
Bizans İmparatoru II.Andronikos, kızını İlhanlı Sultanına nişanlayarak, Osmanlılara karşı İlhanlıların desteğini sağlamak istedi. Amacı Osman Bey’in yayılmasını önlemekti. Buna karşın Osman Bey Karacahisar’ı da ele geçirerek, Bursa’ya doğru ilerledi. Yaşlandığı için devlet işlerini oğluna bıraktı. Bursa’nın alınışını göremeden öldü. Vasiyetine uyularak 1326’da Bursa’da adına yaptırılan türbeye gömüldü.
Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar