20
Mayıs
2024
Pazertesi
GEMLİK - BURSA

Bursa: Celal Bayar devlet töreniyle anıldı

Bayar’ın 18. ölüm yıldönümü münasebetiyle düzenlenen törene Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Cumhurbaşkanlığı Basın Danışmanı Metin Yalman, Bursa Valisi Oğuz Kağan Köksal ile çok sayıda yetkili katıldı.

 KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da, törene bir mesaj ile çelenk gönderdi. Anıt mezara çelenk konulması ve saygı duruşunda bulunulmasının ardından Celal Bayar’ın kızı Nilüfer Gürsoy, damadı Ahmet Gürsoy ve torunları Celal Bayar ile Akile, Emine ve Melike Gürsoy’a, protokol mensupları taziyelerini bildirdi.


Davetlilerin beldedeki Celal Bayar Müzesi’ni gezmesinin ardından kütüphanede bir konferans düzenlendi. Nilüfer Gürsoy, Celal Bayar Vakfı olarak bu yıl Bayar dönemi hakkında doktora tezi yarışması açtıklarını ve eserlerin kendilerine gelmeye başladığını söyledi.


Bakan Gönül de, 1950’li yıllarda "Türkiye ziraat ülkesidir, sanayi ülkesi olamaz" diyenlere karşı, Celal Bayar ve arkadaşlarının reformlarla Türkiye’yi çağdaş ekonomiye geçirdiklerini, o dönemde dünyanın en başarılı güvenlik kuruluşu olan NATO’ya girildiğini söyledi. Demokrat Parti’nin (DP) 1958’de kurulan Avrupa Topluluğu’na 1959’da başvurduğunu hatırlatan Gönül, ancak daha sonra "Onlar ortak, biz pazar olacağız" zihniyetindeki hükümetler sebebiyle Türkiye’nin birliğe girmesinin engellendiğini ve ertelendiğini öne sürdü.

"DP ZAMANINDA TÜRKİYE KABUK DEĞİŞTİRDİ"
ODTÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı da, konferansta DP döneminde Türkiye’nin dış ve güvenlik politikalarını ele aldı. Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatim Rüştü Zorlu’nun ülkeyi satmadığını ve yıllardır bu yöndeki ön yargıların artık değişmesi gerektiğini kaydeden Bağcı, 1950-1960 arasında DP’nin ekonomik politikalarının enflasyonu artırdığını, dış ticaretin açık verdiğini, buna mukabil alt yapı projelerine ısrarla devam edilerek baraj ve yollar yapılarak, Türkiye’nin kabuk değiştirdiğini anlattı.


1960 askeri darbesinin bile bu kabuk değişimini engelleyemediğini ifade eden Prof. Dr. Bağcı, Bayar’ın hayatına da değinerek, "Kararlı, inançlı, modelleşme sürecini Atatürk’ün öngördüğü biçimde devam ettiren, idealleri adına büyük risk alan birisidir Celal Bayar. Türkiye’ye 70 yıl siyasi ve ekonomik anlamda büyük katkı sağlamıştır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, Bayar’ın Atatürk’e ve ilkelerine olan bağlılığıdır. O karşı devrimci değildi, karşı devrim peşinde de değildi" dedi.


Tören, Umurbey Çarşı Camii’nde mevlid-i şerif okunması ve davetlilere zeytinli lokum dağıtılmasıyla son buldu.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2004 Pazar 15:35:00
Güncelleme :22 Ağustos 2004 Pazar 15:38:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
duygu gök IP: 88.245.214.xxx Tarih : 9.09.2007 13:36:35

bir umurbeyli olarak Celal BAYAR dan gurur duyuyoruz ve her yıl onu sevgiyle anıyoruz. yalnız sizinle paylaşmak istediğim bir konu var; Celal BAYAR müzesinde yıllarca çalışıp (20-22 yıldır) halen daha 500ytl alan insanlar var. Sizin aracılığınızla NİLÜFER Hanıma seslenmek istiyorum, çalışma hayatlarının son yıllarında bari bu insanlara biraz saygı göstermemiz gerekmiyormu? İlginize şimdiden teşekür ederim. SAYGILARIMLA...