30
Nisan
2024
Salı
GEMLİK - BURSA

Yeniköylüler kara kara düşünüyor

Kamuoyunda 2-B olarak adlandırılan orman vasfını yitirmiş hazine arazilerinin satışının yürürlüğe girmesi Bursa'nın Gemlik ilçesine bağlı Yeniköy sakinlerini kara kara düşündürüyor.

Tamamına yakını 2-B arazisi içinde yer alan köyde vatandaşlar yaşayanlar her parsel için 2 bin TL'lik başvuru bedellerini nasıl ödeyeceğini düşünüyor. 1952 yılında satın aldıkları arazilere yeniden para ödeyeceklerini ifade eden köylüler, 10 ayrı bahçesi olandan sadece 20 başvuru için 20 bin TL isteniyor. Kaldı ki biz arsanın parasını ödeyeceğiz" dediler.

Orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışını öngören yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte 2B arazilerinin listesi de askıya çıktı. Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte alanlar, hak sahiplerine doğrudan satılacak. Taşınmazların satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 70'i olacak. Başvuru sahipleri ise, satış bedellerine mahsup edilmek üzere belediye ve mücavir alan sınırları içinde olan yerler için 2 bin lira, dışında olan yerler için bin lira bedel ödeyecek.

Tamamına yakını 2-B arazisi olarak kayıtlarda yer alan Gemlik ilçesine bağlı Yeniköy de ise durum farklı. Köylüler, 2-B de başvuru bedelinin yüksek olmasından dertli. Yeniköy halkı başvuru bedellerini nasıl ödeyeceğini kara kara düşünüyor. Köylüler, 2 bin lira olan başvuru parasından yakınarak, "2 bin lira parça başı başvuru bedeli diyorlar. Bu parayı bu köylü ödeyemez. 3 parça yer için 6 bin lira 10 parça yerse 20 bin lira. Hiçbir şey söylemeden bu listeyi koydular önümüze. 'Yerinizi almak istiyosanız bu parayı ödeyin yoksa yerinizi başkasına satacağız' diyorlar" dedi.
Köylüler, nasıl ödeyeceklerini bilmediklerini söyleyerek, "Gücümüz yetmezki almaya. Nasıl alacağız bu paralarla" diyerek sitemini dile getirdi.

"YATIRAMAZSAK ARAZİMİZE EL KOYACAKLAR. YA SONRA..."
Yeniköy'de 1952 senesinde çiftlik olarak satın aldıklarını kaydeden bir köylü ise, "Biz burayı satın aldık. Dedelerimiz satın almış. Şimdi bizim yerimize oturdunuz diyor. Biz parayla aldık burayı. Benim 10 parça 12 dönüm var. 20 bin lira yatıracağım. Ondan sonra devlet ne isterse artık ona göre yatırabilirsek yatıracağız. Yatıramazsak kalacak. Devlet başkasına satacak. O senin zeytinler ne olacak. Alan alacak durum böyle"

Başvuru bedelinin yatırılmasından 6 ay sonra arazilerin satış bedeli belirlenecek ve satış işleminin başlayacağını ifade eden köylüler, satış bedelinin önceden belirlenmemesi sebebiyle tedirgin olduklarını söyledi.

"KÖYLÜ BU KADAR PARAYI NASIL ÖDEYECEK"
Köyün tamamına yakınının 2- B arazisi kapsamında yer aldığını söyleyen köylüler, "Benim 4 parça yerim var. Toplam 8 bin TL vereceğim. Bu 8 bin TL'yi hadi güç bela ikişerden yatıralım. Bunun bedeli. Ne olduğu belli değil. Sonra 10 dönüm yeri olan var. 8,5 milyar diyolar dönümüne, 85 bin TL yapıyor. Adam 10 dönüm yere 85 bin lira nasıl verecek? Herkes borçlu. 85 bin TL'yi nerede bulacak? Zaten 'hazinenin malı bu diyo almazsan bakarız çaresine başkasına satarız' diyorlar. Millete hizmet etmeye geldik. Benim elimdeki tapulu malımı da alıp satıyor. Benim ekmeğimi alıp devlet kime verecek" siteminde bulundu.

Köylüler, devletin kendilerine yardım eli uzatmasını istedi.

iha
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2012 Perşembe 14:53:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?